Menu

wtorek, 29 stycznia 2013

Rozgrzewająca herbata imbirowo cytrusowa

Składniki na dwie porcje:
4 goździki
2 łyżki skórki pomarańczy Skworcu.pl
2 kieliszki soku pomarańczowego
kieliszek soku cytrynowego
syrop z czarnego bzu Polska Róża
2 kieliszki likieru z czarnego bzu
kandyzowane owoce ( użyłam ananasów ze sklepu Skworcu .pl)
2 laski kory cynamonowej (Royal Brand)

Wykonanie:
Do szklanek wsypać po łyżce skórki pomarańczowej. Włożyć torebki herbaty. Herbatę zalać wrzątkiem do połowy szklanek. Zaparzyć według przepisu na opakowaniu. Wyjąć torebki. Dodać po kieliszku soku pomarańczowego, po pół kieliszka soku cytrynowego, wrzucić kandyzowane owoce. Skruszyć po 2 goździki. Wlać po kieliszku likieru oraz syrop według uznania. Można dodać laskę cynamonu. Udekorować kawałkiem pomarańczy.

poniedziałek, 28 stycznia 2013

Surówka z kiszonej kapusty

Składniki:
40 dag kapusty kiszonej
3 marchewki
1 cebula
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki cukru
sól do smaku

Wykonanie:
Z kapusty wycisnąć sok. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Dodać cukier, sól, wlać olej i dokładnie wszystko wymieszać.

czwartek, 24 stycznia 2013

Racuchy z twarogu

Kolejna odsłona kuchni PRL. Pyszne racuszki z twarogu. Idealne na śniadanko, są aromatyczne i rozpływające się w ustach.

Składniki:

  • 50 dag mielonego twarogu
  • 4 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej np Kupiec
  • 2 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • sól
  • margaryna do smażenia
Wykonanie:



Żółtka utrzeć z masłem, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać twaróg, mąkę, dokładnie wymieszać. Ubić pianę z białek z dodatkiem szczypty soli, połączyć z masą twarogową.
Formować łyżką okrągłe racuchy, smażyć na rumiano z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu. Podawać posypane cukrem lub polane śmietaną.


środa, 23 stycznia 2013

Herbaciany ryż na mleku z syropem porzeczkowym

Składniki:

  • pół szklanki ryżu białego
  • 3 torebki herbaty TEEKANNE Forest Fruit
  • 1 łyżeczka masła
  • cukier waniliowy
  • syrop z czarnej porzeczki Polska Róża
  • 1 szklanka mleka
Wykonanie:
Herbatę zalać wrzątkiem do połowy szklanki. Po 5 minutach wyjąć torebki i wlać herbatę do garnka. Dodać pół szklanki mleka i zagotować. Do gotującego się mleka wsypać ryż "(najlepiej biały Halina) i gotować mieszając. Gdy ryż wchłonie płyn dodać masło i pozostałe mleko, najlepiej dolewając po 2 łyżki i gotować do momentu aż ryż zmięknie. Dodać cukier waniliowy. Przełożyć do miseczki i polać syropem porzeczkowym.

niedziela, 20 stycznia 2013

Szarlotka herbaciana pod pierzynką


Składniki:
Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 i 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 1 kg jabłek
  • 3 torebki herbaty TEEKANNE Magic Apple
  • 1/2 szklanki wody
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 15 dag rodzynek
Pianka:
  • 3 białka
  • 3 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
  1. Mąkę przesiać przez sito i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, żółtka, margarynę i zagnieść ciasto. Przygotować blaszkę. Wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ją ciastem.
  2. Jabłka obrać i pokroić na cząstki. Wrzucić do garnka. Herbatę zalać wrzątkiem do połowy szklanki i parzyć około 5 minut. Wyjąć torebki i napar wlać do jabłek. Dodać cukier i dusić jabłka do miękkości. Pod koniec dodać rodzynki (użyłam rodzynek Skworcu) i często mieszając trzymać jeszcze na ogniu, aż woda wyparuje. Wsypać mąkę ziemniaczaną i szybko wymieszać, tak aby nie było grudek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec około 55 minut.
  3. Z białek ubić pianę, dodać cukier puder i nadal ubijać, aż piana będzie błyszcząca. 15 minut przed końcem pieczenia wylać pianę na jabłka. Herbata dodana do jabłek nada ciastu wspaniały aromat i niepowtarzalny smak.

Krokiety ziemniaczane z sosem grzybowym

Kolejna odsłona kuchni PRL. Uwielbiałam je jeść w dzieciństwie, a nawet sama je robiłam w późniejszym czasie. Smakowały na różne sposoby, z sosem mięsnym, z buraczkami. Danie to, jakże popularne kiedyś w barach mlecznych, dziś ja podaję na swój stół. :)

Składniki:
  • 50 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 1 jajko 
  • 1 mała cebula
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz, majeranek
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sos
  • 10 suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 1/2  szklanki słodkiej śmietanki
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Ziemniaki wystudzić, obrać, przecisnąć przez praskę. 1 cebulę posiekać, zrumienić na oleju. Z ziemniaków, cebuli, jajka, mąki i 1 łyżki bułki tartej wyrobić gładką masę. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Z masy ziemniaczanej uformować krokiety, obtoczyć w pozostałej bułce tartej, smażyć 5-6 min na rozgrzanym oleju.
Grzyby wypłukać, zalać wodą, zagotować, odcedzić i zalać świeżą wodą (ok. 0,5 l), osolić, ugotować do miękkości. Wywar odcedzić, wystudzić, grzyby pokroić w paski. Cebulę posiekać, zeszklić na maśle, dodać mąkę. Rozprowadzić zasmażkę wywarem, zagotować. Dodać grzyby i śmietankę, wymieszać, doprawić solą oraz pieprzem. Krokiety polać sosem, posypać natką pietruszki.

sobota, 19 stycznia 2013

Teekanne

Ostatnio nawiązałam współpracę z TEEKANNE. W związku z tym otrzymałam kilka herbat do testowania, które są nowością na rynku.





Przeszłość firmy TEEKANNE to pełna sukcesów, licząca ponad 130 lat historia. Przez cały ten czas cechowały ją jasne punkty widzenia i cele, które stały się hasłami filozofii przedsiębiorstwa. Mają nam one pomóc zapewnić sukcesy także w przyszłości.

Siedziba firmy TEEKANNE POLSKA mieści się w Krakowie, natomiast, główna filia znajduje się w Düsseldorfie w Niemczech (TEEKANNE GmbH & Co. KG).
Eksperci TEEKANNE podrużują po całym świecie, aby znaleźć do produkcji najwyższej jakości surowce. 
W swojej ofercie TEEKANNE ma bardzo wiele herbat, a ostatnio na rynek zostały wprowadzone kolejne: Magic Apple”, „Mint & Honey”, „Ginger & Lemon”, „Forest Fruit”, „Nero” oraz „Green Tea Cranberry & Raspberry”.
Już wkrótce przepisy z ich wykorzystaniem.

piątek, 18 stycznia 2013

Słodka niespodzianka od Wawel


Jakiś czas temu dostałam kokosa w pudełku, oczywiście bez nadawcy... Myślałam że to od Wedla, bo jak mi się wydawało tak powiedział dostawca ;)  Wczoraj otrzymałam kolejną paczkę od tego samego doręczyciela, już bez niespodzianek... Otrzymałam wspaniałą paczuszkę, ładnie zapakowaną a w niej kilka małych paczuszek z michałkami kokosowymi, które są nowością na rynku. Zdążyłam podzielić się ze znajomymi, aby jako jedni z pierwszych, mogli je spróbować. Sama też skusiłam się na jednego. Mają bardzo smaczny, egzotyczny smak. Idealne na zimową porę, aby przypomnieć sobie smak lata i poprawić sobie nastrój.






Michałki z Wawelu to jeden z bardziej charakterystycznych produktów firmy, który zaskarbił sobie sympatię konsumentów w kraju i nie tylko. W swojej kategorii są liderem na rynku. O uznaniu Michałków świadczą liczne wyróżnienia, m.in. przyznanie 7 lutego 2012 roku przez magazyn Poradnik Domowy nagrody „Produkt na medal” oraz Złoty Paragon, którą zdobyły Michałki Białe. Z obserwacji rynku wynika, że wprowadzone do sprzedaży również Michałki Kawowe zostały bardzo dobrze przyjęte przez rynek. Świadczy to nie tylko o jakości tych wyrobów, ale przede wszystkim o zamiłowaniu konsumentów do niestandardowych kombinacji wybornego smaku z najwyższą jakością czekolady!


Wybierz opakowanie w kolorze tropikalnego błękitu, zrelaksuj się na myśl o lazurowych wybrzeżach różnych zakątków świata. Poczuj smak egzotycznych wojaży! Wybierz się na kilkuminutowe wakacje w środku zimy, dzięki wyjątkowym Michałkom Kokosowym! Z Wawelu!

Cukierki o smaku kokosowym oblane pyszną deserową czekoladą.
Dostępne w opakowaniach: 280 g, 1 kg.

czwartek, 17 stycznia 2013

Kotleciki z kaszy gryczanej z sosem warzywnym

Przepis ten bierze udział w konkursie Zdrowie w kaszach organizowany przez Polska Gotuje.
  • Składniki

    kasza gryczana prażona w torebce (np. Halina) 100 gramów
    tarty ser zółty 100 gramów
    otręby żytnie (np. Kupiec) 2 łyżki
    otręby owsiane (np. Młyny Stoisław) 2 łyżki
    jajka świeże 2 sztuki
    otręby żytnie Do panierowania, ewentualnie można użyć bułki tartej 4 łyżki
    Sos warzywny
    papryka czerwona 2 sztuki
    cebula czerowna 1 sztuka
    marchew długa 2 sztuki
    mrożona fasolka szparagowa 3 łyżki
    seler łodyga 3 łyżki
    ogórek konserwowy 2 sztuki
    kaszka kukurydziana (np. Kupiec) 2 łyżki
    bazylia suszona lub świeża 1 łyżka
    pieprz mielony czarny 1 łyżeczka
    papryka czerwona ostra w proszku (np. Marsyl) 1 szczypta
    papryka słodka w proszku 1 łyżeczka
    musztarda 1 płaska łyżka
    sól (do smaku)
    oliwa z oliwek- do smażenia
    Porcje: 3
  • Sposób przygotowania

    1
    Kaszę ugotować w osolonej wodzie troszkę dłużej niż jest to napisane na opakowaniu. Odsączyć. Przesypać do miseczki i rozgnieść widelcem. Dodać do niej starty żółty ser, otręby i jajka. Wyrobić masę. Formować małe kotleciki i obtaczać w otrębach lub bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
    2
    Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Zeszklić na oliwie. Marchew obrać i pokroić w plasterki. Dodać do cebuli i podsmażać na małym ogniu. Przełożyć do rondelka, dodać pokrojone w plasterki ogórki i wlać 1/4 szklanki wody. Przykryć i dusić aż marchew będzie miękka. Pod koniec dodać pokrojoną w paski paprykę i wszystkie przyprawy. Jeśli jest konieczność to dolać wodę tak, aby warzywa były zakryte. Dodać musztardę. Podgotować jeszcze trochę i na koniec zagęścić kaszką kukurydzianą.
    3.       Na talerz wyłożyć sos i na to kotleciki. Smacznego !


wtorek, 15 stycznia 2013

Aromatyczne piwo grzane

Przedstawiam propozycję na długie zimowe wieczory... Rozgrzewające i rozluźniające aromatyczne piwo grzane :)

Składniki:

Wykonanie:
Piwo podgrzewać w garnku na małym ogniu. Wsypać cukier, dodać anyż, cynamon, i rozkruszone goździki. Wlać syrop i wymieszać. Podgrzewać do 70 stopni. Przelać do kufli i udekorować pomarańczą. 

poniedziałek, 14 stycznia 2013

Sałatka z ryżem i papryką

Składniki :
2 papryki czerwone
25 dag sera żółtego
25 dag polędwicy sopockiej
1 torebka ryżu białego Halina
1 puszka kukurydzy
250 ml majonezu ( użyłam Kieleckiego)
1 łyżeczka czubrycy zielonej (od NMR)
pieprz 

Wykonanie:
Ser i polędwicę pokroić w kostkę. Paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę. Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Ostudzić. Ja troszkę przegotowałam i sałatka wyszła bardziej zwarta. Kukurydzę odsączyć. Wszystkie składniki wrzucić do misy, doprawić pieprzem i czubrycą, wyłożyć majonez i dokładnie wymieszać. Jeśli jest taka potrzeba to dosolić, choć ja przy użyciu majonezu kieleckiego nigdy nie solę sałatek.

piątek, 11 stycznia 2013

Syrop jagodowy - Polska Róża




Produkt: Syrop jagodowy
Opakowanie: Butelka 500 ml 
Producent: Polska Róża


Skład:cukier, sok z czarnych jagód, kwas cytrynowy (jako regulator kwasowości)
Na 100g syropu zużyto 34 g owoców czarnej jagody.


Po otwarciu przechowywać w chłodziarce. Chronić przed światłem.

Wartość odżywcza w 100g syropu:
Wartość energetyczna:     259 kcal (1084kJ)
Węglowodany:                      64 g

Cena: 14,00 zł

O syropie:Syrop o doskonałym smaku leśnych jagód . Przeznaczony do sporządzania napojów , jak również jako dodatek do potraw, deserów, lodów. Reguluje pracę układu pokarmowego - zalecany przy biegunkach jak również przy zaparciach. Wysoka zawartość antocyjanów sprawia, że ma działanie przeciwalergiczne, przeciwgrzybiczne i przeciwwrzodowe. Antocyjany aktywnie wpływają na poprawę kondycji naczyń krwionośnych, uszczelniając i wzmacniając ich ściany, zapobiegają krwawieniom. poprawiają przepływ krwi w naczyniach wieńcowych i obniżają ciśnienie krwi , obniżają kruchość naczyń włosowatych i polepszają jakość widzenia wzmagając ukrwienie oka.   Antocyjany jako silne antyutleniacze neutralizują szkodliwe dla organizmu wolne rodniki tlenowe. Zawarte w syropie witaminy C, B1 i karotenoidy działają wzmacniająco, przyczyniają się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia .
Moja opinia: 
Syrop bardzo gęsty. Rewelacyjnie smakuje. Znakomity do wszelkich deserów, budyni, lodów, kremów. Rozcieńczony z wodą jest pysznym napojem.

Syrop różany - Polska Róża



Produkt: Syrop różany
Opakowanie: Butelka 250 ml 
Producent: Polska Róża


Skład: sok z owoców róży (59%), cukier, syrop skrobiowy

Na 100g syropu zużyto 102 g owoców róży.
Syrop przygotowany bezpośrednio z owoców, bez użycia koncentratów, pasteryzowany, nieklarowany, bez konserwantów chemicznych. Zawiera duże ilości witaminy C, karotenoidów i flawonoidów. Zastosowanie: do napojów i potraw
Po otwarciu przechowywać w chłodziarce. Chronić przed światłem.

Wartość odżywcza w 100g syropu:
Wartość energetyczna:     203 kcal (864kJ)
Białko:                                      0 g
Tłuszcz:                                    0 g
Węglowodany:                      49,8 g
Witamina C:                           250 mg
B-karoten(prowitamina A) 130 ug

Cena: 8,00 zł

O syropie:
Charakteryzuje się oryginalnym łagodnym smakiem, wysoko cenionym przez kulinarnych specjalistów na całym świecie. . Dzięki składnikom zawartym w owocach róży ( witamina C , beta-karoten , likopen , bioflawonoidy ) zalecany w profilaktyce zdrowotnej, dla wzmocnienia organizmu i jego odporności , w przypadku wystąpienia przeziębień i innych infekcji. Zawiera 250 mg witaminy C w 100 g. Może być rozcieńczony wodą w celu sporządzenia smacznego napoju lub dodawany do herbaty , deserów np. lodów.
Moja opinia: 
Syrop bardzo smaczny, ta mała buteleczka wystarczy na kilka smacznych kompotów. Doskonały do deserów, lodów, budyni. 

czwartek, 10 stycznia 2013

Angielskie śniadanie, czyli jajecznica z bekonem

Składniki:

  • 2 jajka
  • 3 cieniutkie plasterki bekonu
  • 1/3 łyżeczki czubrycy zielonej (np. od NMR)
  • 1 łyżka śmietany
Wykonanie:
  1. Bekon usmażyć z obu stron na chrupko. Zdjąć na talerz.
  2. Jajka Rozbełtać z przyprawą i śmietaną. 
  3. Wlać na patelnie, na której smażył się bekon.
  4. Smażyć aż jajka się zetną.
  5. Wyłożyć na talerz gdzie jest bekon.

Wygrana od Sante

Jakiś czas temu  Sante na swoim profilu FB organizowało konkurs "Happy Hour".  Stałam się jedną z osób, które wygrały ten konkurs. A wczoraj otrzymałam paczuszkę.

Oscypki z syropem z żurawiny

Składniki:
Wykonanie:
Oscypki podgrzać na suchej patelni. Trzeba podgrzewać na małym ogniu aby oscypki się nie przypaliły. Podgrzewać z obu stron, aż oscypki będą miękkie. Po wyłożeniu na talerz polać syropem z żurawiny Polskiej Róży.

środa, 9 stycznia 2013

Wyniki konkursu z Polską Różą

Po długim oczekiwaniu podaję zwycięzców w konkursie:

1. Pani Monika Gorowa i jej Świąteczny cwibak z konfiturą z róży


2. Pani Agnieszka i Kruche ciasto z orzechami
Zwycięzcom gratulujemy :)

Cała konkursowa galeria znajduje się tutaj: 
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.517720361580399.117009.462819170403852&type=3

No i jest....

... 50 000 wejść :D

Dziękuję wszystkim za odwiedziny.

Dziękuję tym, którzy wpadają tu często, jak i tym którzy odwiedzą blog chociaż raz :)


Herbata owocowa malinowa - Coffeetea.pl

Produkt: Herbata owocowa malinowa
Opakowanie: 50g
Producent: Coffeetea.pl
Skład: owoce maliny, aronia, rodzynki, hibiskus 
Moja opinia:

Herbata owocowa zawierająca owoce maliny, aronię oraz rodzynki . Po zaparzeniu daje intensywny czerwony napar o wyrazistym smaku i zapachu maliny. Herbata tworzona na bazie hibiskusa. 

Można ją zaparzyć jeszcze raz. Smak niesamowity, a maliny w herbacie są całe. Tak samo jest z owocami aronii, gdzie można znaleźć całe kuleczki tych owoców. Herbata jest bardzo aromatyczna. Bardzo polecam w okresie takim jak teraz, zimowym. Herbatka nas rozgrzeje i dostarczy troszkę witaminy :)

Cena: 50g - 6,50 zł
 




Kotlety z mortadeli

Kolejny przepis z cyklu Kuchnia PRL to schabowy bez schabowego :)  czyli kotlety z mortadeli. Była to biedniejsza wersja kulowego schaboszczaka. Tania wędlina krojona w plastry i panierowana jak schaboszczak, zastępowała kotlety nie tylko w prywatnych kuchniach, ale także w barach mlecznych i restauracjach w całym kraju.Kotlety te królowały także w kuchni mojej mamy.

 Składniki:

  • 4 plastry mortadeli (ok 40 dag)
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki 
  • 4 łyżki bułki tartej 
  • pieprz
  • olej do smażenia
Wykonanie:
Plastry mortadeli zanurzyć w mleku, doprawić pieprzem, oprószyć mąką. Panierować w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju 3-4 min z obu stron. Podawać z ziemniakami i surówką.

wtorek, 8 stycznia 2013

Ciasteczka z kremem i galaretka


Składniki:
  • opakowanie foremek waflowych Vafini lub innych
  • żelki Gusto w kształcie serduszek
  • 1 kostka margaryny 
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki kakao
  • 1 galaretka czerwona
Wykonanie:
Mleko zagotować z cukrem. Ostudzić. Margarynę ubić mikserem na puszystą masę, wlewając po łyżce mleka, na koniec wsypać kakao i zmiksować. Kremem nadziewać foremki waflowe. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić, gdy już zacznie mocno tężeć nakładać do foremek na krem. Zatapiać w galaretce żelki. Wstawić do lodówki do momentu całkowitego stężenia galaretki.

poniedziałek, 7 stycznia 2013

Paluszki krabowe w cieście

Składniki:

  • 3 opakowania paluszków krabowych (po 10 dag)
  • 10 łyżek mąki
  • 4 łyżki sosu rybnego Oyester
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
Wykonanie:

Mleko roztrzepać z jajkiem, dodać sos rybny. Wsypać mąkę i dokładnie roztrzepać lub zmiksować. Paluszki moczyć w cieście i smażyć na oleju na rumiany kolor z obu stron.


Do przygotowania paluszków krabowych w cieście użyłam sosu rybnego Oyester ze sklepu Kuchnie Świata.
Po otworzeniu butelki nie spotkało mnie przykre doświadczenie, jakie czytałam w opiniach o innych sosach rybnych. Powąchałam i zdziwiło mnie to, że nie pachnie on rybą tylko... suszonymi grzybami :) Co do smaku to ciężko mi określić, bo to taka mieszanka, jest słony, kwaśny i jednocześnie słodki. Podkreślił smak paluszków krabowych i  aromat ciasta. Na pewno jeszcze nie raz użyję go w mojej kuchni.
 

Domowe sushi

Składniki:




  • 4 arkusze glonów Nori Gold
  • ryż do sushi Okomesan
  • chrzan wasabi łagodny
  • opakowanie paluszków krabowych
  • 10 dag łososia wędzonego na zimno
  • pół ogórka długiego
  • sos sojowy
Zalewa do ryżu:
  • 5 łyżek octu winnego 
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
Wykonanie sushi:
1. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Po przełożeniu do misy i  skropić zalewą, przygotowaną z octu, cukru i soli (składniki te wymieszać i podgotować, ostudzić). Wymieszać delikatnie.
2. Na arkusz nori kładziemy cienką warstwę ryżu.
3. Na środku smarujemy bardzo cieniutki pasek wasabi. (jeśli ktoś lubi ostrzejszą wersję można posmarować więcej).
4. Ogórek umyć i podzielić wzdłuż na ósemki. Odciąć część z pestkami. 
5. Przy brzegu układać pasek łososia lub dwa paluszki krabowe oraz ogórka.
6. Zawijać nori w rolkę przykrywając ogórka i rybę. Można robić to matą albo rękoma.
7. Rolkę kroimy na kawałki zwilżając nóż osoloną wodą.
8. Postępujemy podobnie z pozostałymi glonami.
9. Gotowe sushi podawać z sosem sojowym.


 
Do przygotowania sushi użyłam produktów ze sklepu Kuchnie Świata:
1. Ryż do sushi Okomesan, który bardzo polecam. Jest bardzo dobrej jakości. Klei się tak jak powinien, czyli do glonów a nie do rąk. Owszem do rąk także się troszkę klei, ale wystarczy zwilżyć lekko ręce osoloną wodą i już się nie klei. Dobrze się rozprowadza po glonach i jest smaczny. Aktualnie w sklepie trwa promocja na ryż do sushi. Można go kupić po rewelacyjnej cenie 17,60 za kg + imbir gratis. Ryż nie przypala się do garnka i co najważniejsze sushi się nie rozpada.
2. Glony Nori Gold, które się nie rozrywają podczas przygotowania sushi. Po przygotowaniu, w trakcie krojenia także nie pękają. Kolejną ich zaletą jest to, że nie wydzielają intensywnego zapachu alg.
3. Chrzan wasabi łagodny, trzeba uważać z jego użyciem ponieważ, mimo, że łagodny, jest bardzo ostry.

Sałatka ryżowa z curry


Składniki:
  • 25 dag fileta wędzonego drobiowego
  • torebka ryżu (np. ryż biały Halina)
  • pół puszki ananasa 
  • pół puszki kukurydzy
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki curry 
Wykonanie:
Filet wędzony pokroić w kostkę (Można użyć innej wędliny). Ryż ugotować w osolonej wodzie według przepisu z opakowania. Kukurydzę i ananasa odsączyć, ananasa pokroić w drobną kostkę.Wszystkie składniki wrzucić do misy, dodać majonez i curry. Dokładnie wymieszać. 

niedziela, 6 stycznia 2013

Kotlety schabowe


Kolejne danie z cyklu Kuchni PRL, chyba najpopularniejsze wśród polskich gospodyń.

Składniki:


50 dag schabu
2 jajka
1 łyżka mąki
5 łyżek bułki tartej
sól, pieprz
olej do smażenia


Wykonanie:
Schab oczyścić z tłuszczu, opłukać, osuszyć, podzielić na plastry. Rozbić je tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Kotlety panierować w roztrzepanych z mąką jajkach i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony, trzymać jeszcze 5 minut na małym ogniu. Podawać z ziemniakami i zasmażaną kapustą, na którą przepis znajdziecie


piątek, 4 stycznia 2013

Sałatka śledziowa

Tak jak wspominałam jakiś czas temu, na moim blogu będą się pojawiać przepisy kuchni PRLu, postanowiłam przypomnieć smaki tamtych lat i zaczynam od sałatki śledziowej*. 

Składniki:


  • 5 dużych marynowanych filetów ze śledzi
  • 2 ugotowane marchewki
  • 3 korniszony
  • 2 ugotowane cebule
  • 1 kwaśne jabłko
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz, cukier
  • kilka gałązek natki pietruszki
Wykonanie:

Filety osaczyć z zalewy, pokroić na 2-3-centymetrowe kawałki. Marchewki i korniszony pokroić w słupki, obrane jabłko i białka jajek w kostkę, cebule posiekać. Wszystkie składniki wymieszać.
Żółtka utrzeć z musztardą, połączyć z majonezem i śmietaną. Doprawić sałatkę solą, pieprzem i cukrem, polać sosem. Ozdobić natką pietruszki.

*źródło: PRL od kuchni, Wiesław Kot





Śledziowe szaleństwa