Menu

niedziela, 20 stycznia 2013

Szarlotka herbaciana pod pierzynką


Składniki:
Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 i 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 1 kg jabłek
  • 3 torebki herbaty TEEKANNE Magic Apple
  • 1/2 szklanki wody
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 15 dag rodzynek
Pianka:
  • 3 białka
  • 3 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
  1. Mąkę przesiać przez sito i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, żółtka, margarynę i zagnieść ciasto. Przygotować blaszkę. Wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ją ciastem.
  2. Jabłka obrać i pokroić na cząstki. Wrzucić do garnka. Herbatę zalać wrzątkiem do połowy szklanki i parzyć około 5 minut. Wyjąć torebki i napar wlać do jabłek. Dodać cukier i dusić jabłka do miękkości. Pod koniec dodać rodzynki (użyłam rodzynek Skworcu) i często mieszając trzymać jeszcze na ogniu, aż woda wyparuje. Wsypać mąkę ziemniaczaną i szybko wymieszać, tak aby nie było grudek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec około 55 minut.
  3. Z białek ubić pianę, dodać cukier puder i nadal ubijać, aż piana będzie błyszcząca. 15 minut przed końcem pieczenia wylać pianę na jabłka. Herbata dodana do jabłek nada ciastu wspaniały aromat i niepowtarzalny smak.

1 komentarz: