Menu

piątek, 9 listopada 2012

Kluski śląskie z sosem mięsnym

kluski

  • ziemniaki 1 kg
  • mąka ziemniaczana 30 dag
  • jajko 1 sztuka
  • sól 0,5 łyżeczki

sos

  • wieprzowina 1 kg
  • cebula 2 sztuki
  • papryka czerwona 
  • koncentrat pomidorowy 1/2 łyżeczki
  • mąka 2 łyżki
  • sól 0,25 łyżeczki
  • pieprz czarny mielony 3 szczypty
  • kostka bulionowa 1 sztuka

Sposób przyrządzenia

Ziemniaki należy obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie. Ziemniaki po wystudzeniu przepuścić przez praskę. Następnie dodać do nich mąkę i jajko, wyrobić masę na kluski. Z masy odrywać kawałki ciasta i formować z nich kulki, spłaszczać je i robić nich wgłębienie palcem. Tak przygotowane kluski gotować w lekko osolonej wodzie przez 3-4 minuty.

Mięso pokroić w kostkę, cebulę posiekać. Mięso podsmażyć na oliwie. Wrzucić do garnka. Paprykę pokroić w kostkę i wrzucić do mięsa. Całość ugotować do miękkości, cebulę podsmażyć na oleju. Dodać ją do mięsa wraz z kostką bulionową oraz koncentratem . Całość podgotować przez kilka minut, tuż przed końcem gotowania zagęścić zawiesiną z mąki, dodać zioła. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem.
Kluski wykładaĆ na talerze i polać sosem. Podawać z buraczkami na które przepis znajdziecie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz