Menu

piątek, 9 listopada 2012

Pizza z szynką i pieczarkami

Składniki

  • mąka 2 szklanki
  • margaryna 4 dag
  • mleko 1/2 szklanki
  • jajo 1 całe
  • sól 1/2 łyżeczki
  • drożdże 4 dag
  • pieczarki 15 dag
  • szynka 3 plastry
  • koncentrat pomidorowy 3 łyżki
  • cebula 1/2 główki
  • majeranek 1 łyżeczka
  •  oregano 1 łyżeczka

Sposób przyrządzenia

Drożdże rozpuścić w mleku. Na stolnice wysypać mąkę i wlać drożdże oraz dodać resztę składników, dokładnie wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia. Cebulę pokroić i zeszklić na patelni, dodać pokrojone w plasterki pieczarki i podsmażyć 10 minut. Ciasto wyłożyć do okrągłej formy i posmarować koncentratem, na to wyłożyć cebulę i pieczarki. Na wierch położyć pokrojoną w paski szynkę. Posypać majerankiem, oregano.  Piec 25 minut w temperaturze 170 stopni. Posypać startym  żółtym serem i piec jeszcze 5 minut.  Polać ketchupem i sosem czosnkowym. Ja użyłam sosów Develey, które wzbogaciły znacznie smak pizzy.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz