Menu

niedziela, 23 listopada 2014

Ryba pieczona w piekarniku

Składniki:

  • 2 pstrągi
  • 3 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka gałązek koperku
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól
  • sok z cytryny
Wykonanie:

Wypatroszone ryby czyścimy z łusek. Dokładnie myjemy i osuszamy. Nacinamy z każdej strony. Masło wymieszać z rozgniecionym czosnkiem, ziołami i solą. W środku ryby natrzeć masłem i wyłożyć po kilka gałązek kopru. z Wierzchu również można natrzeć masłem z czosnkiem. Zawinąć w folię i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 30 minut. Przed podaniem skropić kroplami soku z cytryny. Ryba jest aromatyczna i pyszna. Podałam z pieczonymi ziemniaczkami i kalafiorem.

niedziela, 13 lipca 2014

Spaghetti z mielonym mięsem

Składniki:


  • 400 g makaronu
  •  1 duża puszka pomidorów
  • duża cebula
  • 1/4 kg mielonej wołowiny
  • 2 plastry boczku
  • po 1 garści świeżych ziół : bazylii, tymianku i rozmarynu
  • 2 ostre posiekane papryczki chili bez pestek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • garść czarnych oliwek
  • parmezan
  • oliwa
  • sól i pieprz
Wykonanie:
1. cebulę, czosnek i boczek pokroić w kostkę
2. Podsmażyć na oliwie, kiedy się zeszklą, dodać mięso i dalej smażyć.
3. Doprawić solą i pieprzem.
4. dodać posiekane chili, zmniejszyć ogień
5. dodać pomidory z puszki, zioła, listki laurowe i posiekane oliwki
6. Całość  dusić 20 minut.
7. ugotować w tym czasie makaron
8. gorący polać sosem na talerzach.
9. Wierzch posypać świeżo startym parmezanem

środa, 11 czerwca 2014

Koktajl jagodowo-truskawkowy

Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • 2 szklanki jagód (mogą być mrożone, idealny na upały)
  • 2 szklanki mleka (użyłam mleka sojowego)
  • 2 łyżki cukru
Wykonanie:
Truskawki obrać i umyć, przełożyć do blendera. Dodać jagody mleko i cukier. Dokładnie zmiksować. Z mrożonymi owocami koktajl jest idealny na upały.

środa, 4 czerwca 2014

Szybka sałatka z kurczakiem dla dbających o linię

Składniki:

  • 2 papryki
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 torebki ryżu brązowego
  • 50 dag piersi kurczaka
  • papryka słodka w proszku
  • papryka ostra w proszku
  • pieprz
  • 2 x kostka rosołowa
  • do smaku sól ( ewentualnie można użyć majeranku )
  • 1 jogurt naturalny typu greckiego ( ok 200 ml)
Wykonanie:
Kurczaka umyć i przekroić wzdłuż na pół, ugotować w wodzie wraz z kostką rosołową (ok 15 - 20 min, w zależności od grubości ). Ostudzić i pokroić w kostkę . Paprykę umyć, oczyścić z nasion i pokroić w drobną kostkę. Ryż ugotować w kostce rosołowej według przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Do misy wrzucić ryż, kukurydzę, kurczaka, paprykę i doprawić przyprawami. Dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Gotowe ! Smacznego !

niedziela, 27 kwietnia 2014

Łosoś pieczony w papirusie po mojemu

Składniki:


  • łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka koperku siekanego lub suszonego
  • 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu ziołowego
  • 250 g fileta z łososia

Wykonanie:


Masło wymieszać z ziołami i przyprawami. 
Fileta podzielić na pół nasmarować z każdej strony  masłem i odstawić na min 15 minut. Ułożyć na wcześniej wysmarowanym masłem





papierze do pieczenia i zawinąć dokładnie z każdej strony. 



Smażyć po 5 minut z każdej strony. 


Przed podaniem skropić sokiem z cytryny lub na wierzch ułożyć plasterek cytryny. 




Łosoś jest bardzo soczysty i aromatyczny.

















piątek, 25 kwietnia 2014

Ogródek na balkonie

Zapraszam na blog poświęcony ekologicznemu ogrodnictwu na balkonie. To dopiero początki ale istotne informacje już są :D

Strona na fb: LINK

Blog : LINK


wtorek, 8 kwietnia 2014

Babka ziemniaczana

Składniki:


  • 1,5 kg ziemniaków
  • 45 dag boczku wędzonego
  • 2 cebule
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
Wykonanie:
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. boczek pokroić w kostkę i przesmażyć na rumiano, przełożyć do miseczki zostawiając tłuszcz na patelni. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, przesmażyć na złoty kolor na tłuszczu z boczku. Cebulę wyłożyć do miseczki zostawiając tłuszcz, którym należy wysmarować formę. Do ziemniaków dodać roztrzepane jajka, mąkę, przyprawy i boczek z cebulą. Wszystko razem dobrze wymieszać. Przełożyć do formy. Piec około 1 - 1,5 h w temperaturze 180 stopni. Im babka wyższa ty, dłużej powinna się piec.

środa, 26 marca 2014

Zapiekanka rybna

Składniki:

  • 20 dag makaronu pełnoziarnistego
  • 5 filetów z dorsza
  • 1 szklanka 
  • 1 brie z zielonym pieprzem
  • 1 camembert
  • 1 szklanka napoju ryżowego Alpro
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 brokuł
  • oliwa do smażenia
Wykonanie:

Brokuł umyć i podzielić na małe różyczki. Podsmażyć na oliwie aż nabierze koloru i lekko zmięknie. Rybę oprószyć solą i pieprzem i również podsmażyć po 3 minuty z każdej strony. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Serki pokroić na kawałki, można zdjąć skórkę i rozpuścić go w napoju ryżowym, doprawić pieprzem i solą. Na dnie wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego wyłożyć makaron, na to brokuły i filety ryb. Zalać płynem serowym. Zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Podawać gorące.

wtorek, 18 marca 2014

Błyskawiczna zupa szczawiowa


Zupka bardzo szybka w przygotowaniu i idealna dla prawdziwych facetów, którzy nie lubią jak im "coś zielone pływa w talerzu. ;)

Składniki:

  • 1/2 słoiczka szczawiu konserwowego (użyłam tego <klik>)
  • 4 jajka
  • 10 dag włoszczyznę
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 małego kubka śmietanki 30 %
Wykonanie:
Włoszczyznę zagotować do miękkości w wodzie razem z liściem laurowym i zielem angielskim (ok 1/5 litra) . Dodać szczaw i gotować jeszcze przez chwilę. Dodać śmietankę , dodać sól i pieprz do smaku. Jeśli zupa jest za rzadka można wymieszać 1 łyżkę mąki z 1/2 szklanki zimnej wody i dodać do zupy. Jajka ugotować na twardo i podawać razem z zupą. Przed podaniem posypać zieleninką

poniedziałek, 17 marca 2014

Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki

Składniki:
1/2 kapusty pekińskiej
3 marchewki
1/2 pora
3 łyżki oliwy z oliwek
kilka kropli soku z cytryny
sól i pieprz

Wykonanie:
Kapustę pokroić drobno, wsypać do misy i skropić sokiem z cytryny. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pora pokroić w plasterki. Wszystkie składniki wymieszać z oliwą i doprawiając solą i pieprzem. Odstawić na kilka minut aby kapusta zmiękła. 

poniedziałek, 10 marca 2014

Ryba zapiekana z warzywami

Składniki:
  • 50 dag filetów z pstrąga ( lub innej ryby)
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 45 dag brokułów (mogą być mrożone)
  • 4 plasterki sera żółtego 
  • 3 łyżki masła
Wykonanie:

Cebule i marchewki obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w plasterki i podsmażyć na łyżce masła, gdy się zeszkli dodać marchewkę, smażyć chwilę. Dodać brokuły i kilka minut podsmażać. Jeśli są mrożone to smażyć kilka minut dłużej. Doprawić do smaku solą. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, na dnie wyłożyć warzywa. Filety oprószyć solą i pieprzem oraz jakąś przyprawą do ryb choć niekoniecznie. Smażyć po 1 minucie z każdej strony na łyżce masła. Na warzywa wyłożyć ryby i przykryć żółtym serem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 10-15 minut. 

niedziela, 9 marca 2014

Koktajl waniliowy o smaku banana i kiwi

Składniki:


  • 750 ml napoju sojowego o smaku waniliowym Alpro
  • 2 banany
  • 5 kiwi
Wykonanie:

Kiwi i banany obrać. Do blendera wlać napój i wrzucić owoce. Miksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Jest bardzo dobry, orzeźwiający, nie trzeba dodawać cukru.

poniedziałek, 3 marca 2014

Koktajl czekoladowy o smaku banana i truskawki

Składniki:

  • 750 ml napoju czekoladowego ALPRO 
  • 250 g truskawek
  • 3 banany
Wykonanie:
Truskawki umyć, banany obrać. Do blendera wlać napój i wrzucić owoce. Miksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Jest bardzo dobry, nie trzeba dodawać cukru.

środa, 26 lutego 2014

Oponki serowe , Pączki , Róże karnawałowe- przepisy na Tłusty Czwartek

Przepisy te już kiedyś pojawiły się na blogu, ale dla ułatwienia podaję je w tym poście, żeby były pod ręką.

Pączki
Róże karnawałowe
Oponki z białym serem te robią największą furrorę :)

Życzę udanych wypieków i Smacznego !

poniedziałek, 17 lutego 2014

Zupa krem brokułowa


Składniki:
  • 450 g mrożonych brokułów lub 1 świeży większy brokuł
  • 2 średniej wielkości marchewki,
  • 1/4 dużego selera,
  • 1/3 pora,
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki migdałów siekanych lub płatków
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 kostka rosołowa 
  • sól i pieprz do smaku
  • 1,5 l wody
  • śmietana opcjonalnie
Wykonanie:
  1. Warzywa (marchew i seler) obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Wrzucić do garnka i zalać wodą. Gotować około 10 minut z kostką rosołową.
  2. Umyć brokuł i podzielić na różyczki a mrożony po prostu wsypać do garnka. Gotować 10 minut.
  3. Pora umyć i pokroić drobno. Na patelnię wrzucić masło i pora podsmażyć na maśle z rozgniecionym czosnkiem przez kilka minut. 
  4. Wszystko wylać do blendera lub miksera (warzywa + por), dodać przyprawy i miksować do uzyskania gładkiej masy. 
  5. Przelewać znów do garnka i ponownie zagotować. Przelać do miseczek i posypać migdałami wcześniej przesmażonymi na suchej patelni.

Czekoladowa pokusa

Składniki na 3 porcje:

  • 3 desery czekoladowe Alpro
  • 500 śmietanki kremówki
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Śmietankę ubić na sztywno dosypując w międzyczasie na przemian cukier i kakao. Desery przełożyć do pucharków i przykryć śmietanką.

piątek, 7 lutego 2014

Naturalny sok jabłkowy

Dzięki uprzejmości firmy Activ miałam możliwość przetestowania 3 l soku jabłkowego.

Opis producenta:

"Royal Apple to naturalnie mętny sok, tłoczony ze świeżych jabłek z dodatkiem innych owoców lub warzyw. Do produkcji soku wybierane są dojrzałe, świeże i dobrej jakości owoce i warzywa. Następnie metodą tłoczenia „na zimno" wyciskany jest sok. Natychmiast po wytłoczeniu sok jest poddawany łagodnej pasteryzacji dzięki czemu zachowuje niemal wszystkie składniki świeżych surowców czyli zbawienne dla zdrowia pektyny i polifenole (głównie flawonoidy)."


Moja opinia:
Po otrzymaniu pudełka z sokiem pierwsze na co zwróciłam uwagę to ładne opakowanie a na nim piękne i soczyste jabłko, które jeszcze bardziej kusi do spróbowania soku. Sok faktycznie jest mętny, ale za to bardzo dobry. Jedyną wadą jak dla mnie jest jego słodycz, ale rozumiem, że wyprodukowany jest z tej słodszej odmiany jabłek. Można wymieszać go z wodą aby nie czuć tej słodkości.  Producent zapewnia, że w skład soku wchodzą tylko i wyłącznie jabłka, bez wody i cukru. Cukry występują, ale tylko te naturalnie występujące w owocach.
Sok nadaje się również do robienia drinków. Osobiście wypróbowałam i głowa później nie boli ;)
Smak soku przypomina smak świeżo wyciskanego soku z jabłek, a zapach - jabłkowy :) Kolor ciemnożółty.
Na rynku dostępne są soki, które też rzekomo są w 100% naturalne, lecz w niczym nie przypominają soku firmy Activ. 
Sok znajduje się w foliowym woreczku, w którym umocowany jest łatwy w użyciu kranik. Woreczek ten ukryty jest w ładnym kartonowym pudełku. Aby móc korzystać z kranika należy wcisnąć w pudełku kółeczko i wyjąć kranik. 

Pudełeczko jednak podczas transportu lekko się zgniotło, ale woreczek z sokiem był cały :)




czwartek, 30 stycznia 2014

Sałatka z pesso z brokułami i kurczakiem


Pesso to produkt zbożowy nowej generacji, wytwarzany wyłącznie z surowców naturalnych. Teraz szybko i wygodnie przyrządzisz zdrowy posiłek. Wystarczy zalać wrzątkiem lub zimną wodą, aby po kilku minutach rozkoszować się smakiem potrawy. Ten beztłuszczowy makaron instant stanowi bowiem zamiennik kaszy, ryżu, czy też makaronu do gotowania. Doskonale nadaje się do przyrządzania śniadań (zupy mleczne), jak również daniach obiadowych- smakuje wyśmienicie w połączeniu z sosami czy mięsem. Stanowi również bazę do sporządzania różnego rodzaju sałatek.


Składniki:

  • 1 opakowanie Pesso pszenno-gryczane lub kaszę kuskus
  • 450 dag brokułów
  • 50 dag kurczaka
  • przyprawa do gyrosa
  • puszka kukurydzy
  • 1 papryka
  • sól i pieprz
Wykonanie:
Pesso przygotować według przepisu na opakowaniu. Brokuły podzielić na małe różyczki. Paprykę pokroić w większą kostkę. Warzywa gotować na parze przez 15 minut (lub też ugotować w wodzie, tak aby się nie rozgotowały). Kurczaka pokroić w kostkę przyprawić dobrze przyprawą. Ugotować na parze lub usmażyć na małej ilości oleju. Ja w dolnym pojemniku parowaru ułożyłam kurczaka a na drugiej warzywa, gotowałam przez 20 minut. Ostudzić. Wszystkie składniki dobrze wymieszać i doprawić pieprzem i solą. 

środa, 29 stycznia 2014

Sałatka z buraczków z jajkiem i serkiem wiejskim

Składniki:


  • 1 kg buraków
  • 4 jajka
  • 2 serki wiejski
  • sól i pieprz
Wykonanie:
Buraki obrać pokroić w większą kostkę i ugotować na parze, przez ok. 15 minut lub ugotować w wodzie całe buraki a później obrać i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo. Buraki ostudzić wrzucić do misy doprawić pieprzem i sola, jajka podzielić na ćwiartki lub w większą kostkę i ułożyć na buraczkach. Wyłożyć serki wiejskie. Całość można od razu podać na stół lub wcześniej wymieszać i podać.

wtorek, 28 stycznia 2014

Szybki deser waniliowo-czekoladowo-bananowy


Bardzo szybki deser lub też przekąska na kolację czy śniadanie.



Składniki na 2 porcje:

  • 2 desery o smaku czekoladowym Alpro
  • 2 desery o smaku waniliowym Alpro
  • 2 banany
Wykonanie:
Banany obrać i pokroić w plastry. Połowę deseru ciemnego wylać do salaterki, wyłożyć kilka plasterków banana, potem jasny deser i znów banany. I powtórzyć. Na jeden deser przypada 1 banan i po jednym deserze ciemnym i jasnym. 


poniedziałek, 20 stycznia 2014

Sałatka z kurczakiem i warzywami na parze


Kolejna bardzo zdrowa sałatka, która jest pożywa a zarazem lekkostrawna. Może być podawana zarówno na zimno z jogurtem naturalnym jak i na ciepło z dodatkiem ulubionego dressingu.

Składniki:

  • opakowanie mieszanki mrożonych warzyw (kalafior, brokuły, marchewka) lub 450 g świeżych warzyw
  • 50 dag piersi z kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 opakowanie pesso Wodzisław
  • pieprz i sól
Wykonanie:
Kurczaka przekroić na pół i ułożyć na dolnej półce parowaru. Warzywa wysypać na wyższą półkę parowaru. Przykryć i od momentu zagotowania się wody parować 15-20 minut. Ostudzonego kurczaka pokroić w kostkę, wrzucić do misy razem z warzywami. Paprykę umyć, oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Pesso przygotować według przepisu na opakowaniu. Dodać do warzyw i kurczaka. Całość wszystko wymieszać, doprawić pieprzem i niewielką ilością soli. Można podawać na ciepło lub zimno. 

środa, 15 stycznia 2014

Rolada szpinakowa z łososiem

Składniki:



  • 450 g szpinaku rozdrobnionego mrożonego
  • 200 g wędzonego łososia
  • 135 g serka śmietankowego
  • 170 g chrzanu śmietankowego Fructos K&K
  • 4 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
Wykonanie:
Szpinak rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody na sicie. Dodać sól i pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać żółtka i dobrze wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do masy szpinakowej i delikatnie wymieszać. Masę wylać na dużą blachę (36x44) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15-20 minut. Wyjąć i pozostawić do ostudzenia. Serek wymieszać dobrze z chrzanem i rozsmarować na wystudzonym blacie szpinakowym. Łososia ułożyć na brzegu blatu lub rozłożyć równomiernie po całym blacie. Całość zawinąć w roladę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodóki na kilka godzin. Przed podaniem pokroić w plastry.

niedziela, 12 stycznia 2014

Sałatka z soczewicą i kuskusem

Przepis na tą sałatkę wymyśliłam tak na szybko, ale mimo to smakuje bosko. Jest bardzo zdrowa , sycąca, lekkostrawna a do tego zawiera mnóstwo witamin.

Składniki:



  • 20 dag soczewicy zielonej
  • 1 szklanka kuskus Kupiec
  • pęczek rzodkiewek
  • 1 kawałek pora ok 5 cm
  • 1 papryka
  • 1 pomidor
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka majonezu (opcjonalnie)
  • 1 mały kubek jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki chrzanu śmietankowego Fructos K&K
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Soczewice wypłukać i ugotować w osolonej wodzie, uważając aby się nie przegotowała. Ostudzić, wrzucić do misy. Kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu. Warzywa umyć. Pomidor i paprykę pokroić w drobną kostkę, pora i natkę drobno posiekać. Rzodkiewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystko wrzucić do misy. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Jogurt wymieszać z chrzanem i majonezem i dodać do sałatki. Jeszcze raz wszystko dobrze wymieszać. Gotowe !

piątek, 10 stycznia 2014

Sałatka jarzynowa

Chyba najpopularniejsza sałatka, przygotowywana na każde święta w domach większości Polaków. Bardzo smaczna i pożywna :) Sałatka jarzynowa na Górnym Śląsku jest znana pod nazwą szałot, a dla mnie to po prostu sałatka jarzynowa :) 

Składniki:

  • 5 ogórków kwaszone Fructos K&K
  • 1/2 pora
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka groszku 
  • 1 jabłko
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 5 łyżek majonezu
  • 3 ziemniaki 
  • 2 ogórki konserwowe
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Marchewki, pietruszkę, seler i ziemniaki umyć, ugotować. Warzywa ostudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać pokrojone w kostkę jajka, jabłko, ogórki. Całość wymieszać. Groszek i kukurydzę osączyć, dodać do sałatki. Doprawić solą i pieprzem. Polać majonezem i delikatnie wymieszać. Można ozdobić pietruszką.

Produkty wykorzystane:



środa, 8 stycznia 2014

Makowiec

Składniki na ciasto:

  • 50 dag mąki
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 kostki margaryny
  • 5 dag drożdży
  • szczypta soli
  • skórka otarta z cytryny
  • ciepłe mleko
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
  • 3 arkusze papieru do pieczenia
Składniki na masę makową:
  • 50 dag maku
  • 50 dag cukru
  • 3/4 szklanki wody
  • 10 dag rodzynków
  • 10 dag orzechów
  • 10 dag obranych migdałów
  • 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
Wykonanie:
  • Całe jajka ubić z cukrem i wanilią aż będą gęste i puszyste, stawiając miskę na garnku z wrzącą wodą. Drożdże z 1 łyżeczką mąki  i 1 łyżeczką cukru rozprowadzić ciepłym mlekiem (3/4 szklanki). Gdy podwoją objętość, wlać je do mąki razem z ubitymi jajkami i wyrabiać, dodając następnie stopione, ciepłe masło lub margarynę i cukier waniliowy. Jeśli trzeba wlać jeszcze trochę ciepłego mleka. Ciasto powinno być gęściejsze niż na zwykle drożdżowe ciasto. Dobrze wyrobione pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, podzielić na 3 części i rozwałkować każdy placek. Przygotować 3 arkusze pergaminu mniejsze o połowę niż placki i posmarować je masłem. Ciasto posypać mąką, rozłożyć masę makową niezbyt grubą warstwą, zwinąć małe strucelki, ułożyć je na brzegu papieru i zawinąć niezbyt mocno. Na obu końcach powinno pozostać przynajmniej po 10 cm wolnej przestrzeni papieru - ciasto rośnie wówczas tylko wzdłuż, strucelki są zgrabne. Ułożyć je na blaszce i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy wypełni się ciastem wolna przestrzeń na obu końcach, wstawić do średnio nagrzanego piekarnika (200 stopni) piec około 30 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche.

Masa makowa:
Dzień wcześniej zalać mak wrzątkiem. Nazajutrz dokładnie odsączyć na sicie i zemleć w maszynce dwukrotnie. Ugotować syrop z cukru, z wody i wanilii; od zawrzenia gotować do chwili gdy ostatnia kropla syropu spuszczona z łyżki ciągnie cieniutką niteczkę. Wsypać mak, od razu zestawić z ognia i wymieszać z bakaliami.

wtorek, 7 stycznia 2014

Piernik z miodem i marmoladą

Składniki:

  • 40 dag mąki
  • 25 dag miodu
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 10 dag masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej (startej lub kandyzowanej)
  • bakalie
  • marmolada
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, a następnie miód, mąkę oraz przyprawę korzenną. Pod koniec ucierania dodać bakalie, proszek do pieczenia oraz pianę z białek. Wszystko delikatnie wymieszać. Do wysmarowanej tłuszczem formy nałożyć ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około godziny.
Po upieczeniu ostudzić ciasto i podzielić na 3 części. Spód i środkowy blat posmarować marmoladą. Ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewą.


poniedziałek, 6 stycznia 2014

Naturalny Jogurt sojowy

Składniki:
1 l mleka sojowego Alpro Soya

1 mały jogurt naturalny


Do wykonania naturalnego jogurtu niezbędne jest nam urządzenie, w którym taki jogurt powstaje . Dostępne jest w sklepie internetowym redcoon.pl. To świetne urządzenie pozwala na przygotowanie wspaniałego jogurtu w warunkach domowych. Wystarczy kilka godzin i wiesz co jesz.


Severin JG 3519 to specjalne urządzenie do produkcji jogurtu w warunkach domowych. Jogurtownica utrzymuje przez cały czas działania jednakową temperaturę, około 40°C. W takim cieple bakterie najlepiej się rozmnażają. Po kilku godzinach możemy cieszyć się własnej roboty jogurtami. Posiada 14 osobnych pojemniczków o pojemności 150 ml każdy. Wyposażona została w otwieraną przezroczystą pokrywę. Lampka kontrolna znajduje się w przycisku włączania/wyłączania. 


Wykonanie:


Do każdego pojemniczka dodać łyżeczkę jogurtu naturalnego i zalać mlekiem.  Pojemniczki zakręcić i wstawić do urządzenia. Przykryć i nastawić na odpowiednią ilość godzin. To mój eksperyment, ale na szczęście udany :) Śmiało mogę powiedzieć że z mleka sojowego też da się zrobić jogurt naturalny.Mleko można wcześniej podgrzać aby skrócić czas przygotowania jogurtu do 5 h, jeśli użyjemy zimnego mleka "produkcja" jogurtu zajmie 9 h. Po tym czasie do jogurtu można dodać owoce, musli lub co tylko lubicie :)