Menu

piątek, 10 stycznia 2014

Sałatka jarzynowa

Chyba najpopularniejsza sałatka, przygotowywana na każde święta w domach większości Polaków. Bardzo smaczna i pożywna :) Sałatka jarzynowa na Górnym Śląsku jest znana pod nazwą szałot, a dla mnie to po prostu sałatka jarzynowa :) 

Składniki:

  • 5 ogórków kwaszone Fructos K&K
  • 1/2 pora
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka groszku 
  • 1 jabłko
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 5 łyżek majonezu
  • 3 ziemniaki 
  • 2 ogórki konserwowe
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Marchewki, pietruszkę, seler i ziemniaki umyć, ugotować. Warzywa ostudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać pokrojone w kostkę jajka, jabłko, ogórki. Całość wymieszać. Groszek i kukurydzę osączyć, dodać do sałatki. Doprawić solą i pieprzem. Polać majonezem i delikatnie wymieszać. Można ozdobić pietruszką.

Produkty wykorzystane:



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz