Menu

sobota, 3 listopada 2012

Kapustka wegetariańśka


Składniki

  • kapusta 1/2 główki
  • ziele angielskie 2 ziarna
  • liść laurowy 1 liść (np. NMR)
  • marchew 2 korzenie
  • pietruszka 1 korzeń
  • koncentrat pomidorowy 3 łyżeczki (np. Ogróek Dziadunia)
  • suszone grzyby 3 sztuki
  • mąka 1 łyżka
  • woda 0,5 szklanki
  • woda 2 litry
  • kostka rosołowa 1 kostka
  • cebula 1 sztuka
  • olej 3 łyżki
  • sól 1 płaska łyżeczka

Sposób przyrządzenia

Kapustę pokroić drobno. Zalać wodą i postawić na średnim ogniu. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wrzucić do kapusty. Dodać suszone grzyby, ziele angielskie i liść laurowy. Posolić. Kapustę gotować na małym ogniu przez 30 minut.

Cebulę obrać pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, wrzucić do kapusty i dodać kostkę rosołową. Gotować z 10 minut i dodać koncentrat pomidorowy. Kapustę gotować do miękkości. Mąkę rozpuścić w pół szklanki wody i zagęścić nią kapustę. Można również dodać koperek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz