Menu

wtorek, 7 sierpnia 2012

Zapiekanka groszkowa

Składniki:
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 strąk czerwonej papryki
  • 1 puszka zielonego groszku
  • sól i pieprz
  • bazylia, papryka w proszku
  • 4 jaja
Przyrządzenie:
  1. Cebulę obrać i drobno posiekać. Obrany czosnek wycisnąć przez praskę.
  2. Paprykę pokroić w wąskie paski.
  3. Groszek dokładnie odsączyć.
  4. Cebulę i czosnek zeszklić na patelni z oliwą.
  5. Dodać paprykę, dusić aż trochę zmięknie i dodać groszek. Doprawić do smaku.
  6.  Zrobić łyżką zagłębienia w jarzynach. Każde jajko wbić do zagłębienia.
  7. Natychmiast wsunąć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Gdy białko się zetnie wyjąć z piekarnika, posypać papryką i podawać na gorąco.

5 komentarzy:

  1. widzę, że to dla mnie danie idealne! Świetny pomysł, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że komuś się przepis spodobał, sama do końca nie byłam do niego przekonana, ale nie żałuje :)

      Usuń
  2. Wygląda świetnie, a smakuje to chyba jeszcze lepiej :) Muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też dziś zamierzam zrobić zapiekankę, ale ryżową ;) A Twoja wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I pyszna była, ale się skończyła ;) a ryżową chętnie bym spróbowała, jeśli możesz prześlij przepis :)

      Usuń