Menu

wtorek, 7 sierpnia 2012

Zapiekanka pomidorowa

Składniki:

  • 2 litry wody
  • 30 dag makaronu świderki
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oleju
  • 80 dag pomidorów
  • 30 dag sera żółtego
  • sól i pieprz
  • bazylia
  • pietruszka
  • łyżeczka mąki
  • 2 jaja
  • 300 ml mleka
  • gałka muszkatołowa
Przyrządzenie:
  1. Zagotować wodę, posolić, dodać łyżkę oleju i zagotować makaron al dente.
  2. Pomidory umyć i pokroić w cienkie plasterki, ser zetrzeć na tarce.
  3. Żaroodporne naczynie dobrze wysmarować masłem i warstwami układać makaron posypany pietruszką, bazylią, pieprzem i szczyptą soli, plasterki pomidorów i tarty ser. Zakończyć warstwą pomidorów i sera.
  4. Mąkę, sól i mleko wyrobić na gładką masę, wbić jaja i mocno ubić. Polać dokładnie całą zapiekankę.
  5. Zapiekać w piekarniku, aż ser zacznie się rumienić. Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika.

Pomidorowe inspiracje

1 komentarz:

  1. Zapiekanka pyszności :) Dziękuje za udział w akcji :)

    http://ilovecooking92.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń