Menu

piątek, 3 sierpnia 2012

Racuszki serowo-ziemniaczane

Składniki:

  • 40 dag ziemniaków
  • 20 dag twarogu
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru brunatnego
  • 2 łyżki stołowe rodzynek
  • 2 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
  • olej do smażenia
Przyrządzenie:
  1. Umyte ziemniaki ugotować w łupinach w małej ilości wody. Lekko ostudzić i obrać. Przetrzeć przez sito.
  2. Migdały sparzyć wrzącą wodą, obrać i posiekać.
  3. Twaróg zmiksować, dodać jajka, cukier, rodzynki, mąkę ziemniaczaną oraz posiekane migdały, dobrze wymieszać.
  4. Całość połączyć z przetartymi ziemniakami i starannie wyrobić na jednolitą masę. Formować według uznania okrągłe lub owalne racuszki.
  5. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i smażyć w nim racuszki z obu stron na złoty kolor. Podawać gorące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz