Menu

sobota, 4 sierpnia 2012

Ogórki w bułce

Składniki:

  • 1 bułka paryska
  • 3 dag masła
  • 1 długi ogórek (cienki)
  • 15 dag krewetek
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka majonezu
  • sól i pieprz
  • szczypta cukru
  • 1 pęczek koperku
Przyrządzenie:
  1. Bułkę paryską pokroić na kawałki ok. 4 cm, środek wydrążyć. Wnętrze i brzegi bułki posmarować masłem.
  2. Umyty górek pokroić w plastry grubości 4 cm i wydrążyć. Miąższ i końcówki ogórka pokroić w małe kostki, przyprawić i dodać ocet.
  3. Zmieszać majonez z drobno posiekanym koperkiem i krewetkami. Przyprawić do smaku. Dodać kostki ogórka, dobrze wymieszać i starannie napełnić wydrążone ogórki, włożone wcześniej w kawałki bułki.
  4. Każdy kawałek bułki udekorować gałązką kopru, wkładając ją między ogórek a brzegi bułki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz