Menu

niedziela, 5 sierpnia 2012

Pomidorowa inaczej

Składniki:

  • 8 dag chudego boczku
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 8 dag szynki
  • 50 dag pomidorów
  • 1 seler naciowy
  • 2 ziemniaki
  • bazylia, tymianek, oregano
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz
  • 1 żółtko
  • 1 pęczek pietruszki
Przyrządzenie:
  1. Boczek oraz szynkę pokroić w kostkę.
  2. Cebulę i pietruszkę drobno posiekać.
  3. Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem, przelać zimną wodą i zdjąć skórkę. Pokroić na małe kawałki.
  4. łodygę selera dobrze oczyścić, opłukać i pokroić na małe plasterki.
  5. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
  6. Rozgrzać oliwę w dużym garnku, usmażyć na złoty kolor boczek, cebulę, szynkę i poddusić. Dodać pomidory, seler, ziemniaki i poddusić.
  7. Zalać 1 litrem wrzątku, przyprawić sporą ilością ziół i gotować 30 minut na wolnym ogniu.
  8. Żółtko rozkłócić odrobiną zupy. Zdjąć zupę z ognia i zaciągnąć mocno rozbełtanym żółtkiem.
  9. Posypać posiekaną pietruszką.

 
Pomidorowe inspiracje

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz