Menu

sobota, 4 sierpnia 2012

Klopsy rybne

Składniki:

  • 4 bułki
  • 40 dag filetów z dorsza
  • szczypta soli
  • 1 pęczek pietruszki
  • 2 jajka
  • 3 dag mąki
  • 3 dag masła
  • 2 łyżki stołowe kaparów
  • pół cytryny
  • sos worcester
Przyrządzenie:
  1. Bułkę pokroić, zalać wodą gorącą. Następnie wodę odcisnąć.
  2. Dorsza pokroić w większe kawałki, zalać małą ilością wody i dusić przez 15 minut. Rybę odcedzić a wywar odstawić.
  3. Bułkę wymieszać z jajami i kawałkami ryby na jednolitą masę, dodać sól i pietruszkę.
  4. Nastawić wodę w dużym garnku, zagotować i posolić.
  5. Uformowane klopsy kłaść na wrzącą wodę i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Ułożyć na półmisku i odstawić w ciepłe miejsce.
  6. Mąkę i masło rozgnieść widelcem. w niewielkim naczyniu podgrzać wywar z ryby, dodać rozgniecione masło i zagotować stale mieszając. Dodać kapary. Sos przyprawić do smaku solą, sokiem cytrynowym oraz sosem worcester. Klopsy polać sosem. Od razu podawać.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz