Menu
▼
środa, 22 lutego 2017
poniedziałek, 13 lutego 2017
Cirio Passata Rustica - naturalny przecier pomidorowy
W weekend miałam okazję przetestować przecier pomidorowy CIRIO Passata Rustica.
Pierwsze co mnie pozytywnie zaskoczyło to skład przecieru : pomidory i regulator kwasowości ( kwas cytrynowy). Tylko dwa składniki, bez zbędnych dodatków i polepszaczy smaku. Po prostu przecier naturalny.
Pierwsze co mnie pozytywnie zaskoczyło to skład przecieru : pomidory i regulator kwasowości ( kwas cytrynowy). Tylko dwa składniki, bez zbędnych dodatków i polepszaczy smaku. Po prostu przecier naturalny.
niedziela, 12 lutego 2017
Zupa pomidorowa - przepis z PRL-u
Dawno u mnie nie było przepisów do kulinarnego kącika PRL. Jako, że nadarzyła się okazja postanowiłam wykorzystać kolejny przepis z epoki. Dziś przedstawię Wam zupę "poniedziałkową" z przecieru pomidorowego.
Oryginalny przepis:
Składniki:
Oryginalny przepis:
Składniki:
- 30 dag kości wieprzowych*
- 1 pęczek włoszczyzny
- 50 dag pomidorów**
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz
- cukier
poniedziałek, 6 lutego 2017
środa, 1 lutego 2017
Róże karnawałowe II
Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Oprócz pączków nie może także zabraknąć faworków i trochę bardziej pracochłonnych róż karnawałowych. Na pewno zrobią wrażenie na gościach.
Składniki:
Składniki:
- 30-40 dag mąki
- 6 żółtek
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 czubate łyżki śmietany
- 2 łyżki spirytusu lub rumu
- łyżka masła
- olej do smażenia