Zalewa:
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki maggi
- 3/4 szklanki cukru
- pół szklanki oleju
- pół szklanki octu
- 2,5 szklanki wody
- kilka ziaren pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- liście laurowe
- łyżka pieprzu mielonego
Buraki umyć i ugotować do miękkości. Odcedzić i zalać zimną wodą, jeszcze ciepłe obrać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Składniki zalewy doprowadzić do wrzątku. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, dodać do zalewy. Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę, również dodać do zalewy. Gotować 5 minut. Dodać starte buraki. Gotować jeszcze 10 minut. Do wyparzonych słoików nakładać buraczki, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Pozostawić tak do ostygnięcia.
Robię podobnie :) są pyszne :)
OdpowiedzUsuńTo przepis mojej mamy, uwielbiam 😁
Usuń