Menu

poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Buraczki tarte z papryką, do słoików na zimę

Składniki:

  • 2,5 kg buraków (już ugotowanych i obranych)
  • 2 cebule
  • 3 duże czerwone papryki
Zalewa:
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki maggi
  • 3/4 szklanki cukru
  • pół szklanki oleju
  • pół szklanki octu
  • 2,5 szklanki wody
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • liście laurowe
  • łyżka pieprzu mielonego
Buraki umyć i ugotować do miękkości. Odcedzić i zalać zimną wodą, jeszcze ciepłe obrać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Składniki zalewy doprowadzić do wrzątku. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, dodać do zalewy. Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę, również dodać do zalewy. Gotować 5 minut. Dodać starte buraki. Gotować jeszcze 10 minut. Do wyparzonych słoików nakładać buraczki, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Pozostawić tak do ostygnięcia.

2 komentarze: