Menu

niedziela, 17 maja 2015

Szybka zupa krem z pieczarek

Składniki:

  • 1 kg pieczarek
  • 1 marchewka
  • kawałek selera i pietruszki
  • kilka listków lubczyku
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • masło do smażenia
  • śmietanka 30 %
Wykonanie:
Pieczarki i wszystkie warzywa obrać i pokroić w dużą kostkę. Pieczarki można podzielić na pół. Zagotować w osolonej wodzie do miękkości. W międzyczasie cebulę obrać i podsmażyć na maśle dodać do gotującej się zupy wraz z lubczykiem. Zmniejszyć ogień, dodać śmietankę. Chwilę podgotować. Zdjąć z ognia. Ostudzić i zblendować. Można blendować gorące, ale wtedy nożyki blendera się tępią. Doprawić pieprzem i solą do smaku. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz