Kolejna odsłona przepisu z czasów PRL, tym razem zupa ogórkowa. Składniki:
20 dag kości wieprzowych
1 pęczek włoszczyzny
3-4 ziemniaki
2 duże ogórki kiszone
1/2 szklanki soku z ogórków
3/4 szklanki gęstej śmietany
1 łyżka maki
1 łyżka masła
2 liście laurowe
sól, pieprz
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Wykonanie: Kości opłukać, zalać 1.5 l zimnej wody, dodać pokrojone w drobną kostkę marchewkę, pietruszkę i seler oraz cały por, gotować około 45 minut na małym ogniu. Na 15 minut przed końcem gotowania dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i liście laurowe. Ogórki kiszone obrać, pokroić w drobną kostkę ( ja całe starłam na tarce o dużych oczkach), dusić 15-20 minut na maśle, podlewając w razie potrzeby 1-2 łyżkami soku z ogórków.
Z wywaru wyjąć kości i por. Uduszone ogórki dodać do zupy, wlać resztę soku, gotować razem ok. 10 minut. Zaprawić zupę śmietaną wymieszaną z mąką, zagotować. Dodać do smaku soli i pieprzu, posypać zieleniną.
nie wiem czemu ale ogórkowa to mi się już z wiosną kojarzy:)
OdpowiedzUsuńHehe może dlatego, że zielona ;)
Usuń