Menu

wtorek, 12 marca 2013

Kopytka

Ostatnio nabrałam ochotę na kopytka, przeglądając książkę PRL od kuchni trafiłam na taki oto przepis:


Składniki:
  • 50 dag ugotowanych ziemniaków
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • sól





Wykonanie:
Ziemniaki wystudzić, przecisnąć przez praskę. Wymieszać z jajkiem, dodać mąkę i sól. Zagnieść ciasto, podzielić je na porcje. Uformować wałeczki grubości ok 3 cm, pokroić je na ukośne kawałki. Wrzucać kluski partiami do wysokiego garnka na osolony wrzątek, delikatnie zamieszać drewnianą łyżką. Po wypłynięciu gotować kopytka 1-2 minuty, wyjąć łyżką cedzakową. Podawać np. z zasmażaną kapustą, na którą przepis znajdziecie . Kopytka na zdjęciach są podsmażane na maśle.

2 komentarze:

  1. pycha rzadko je robię ale zawsze wcinam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również rzadko je robię, jednak wymagają trochę czasu :)

      Usuń