Menu

czwartek, 15 listopada 2012

Zupa ogórkowa

Składniki:
  • 2 litry rosołu lub innego wywaru
  • 6 ogórków kiszonych
  • 5 średnich ziemniaków
  • marchewka
  • 1/4 szkl wody
  • 1 łyżka mąki
  • kubek śmietany
  • koperek
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie :
Marchewkę i ziemniaki obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę a marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ogórki również zetrzeć na tarce. Wszystko gotować aż do miękkości. Pod koniec gotowania zupę zagęścić rozpuszczoną w wodzie mąką. Śmietanę zahartować z kilkoma łyżkami gorącej zupy. Wlać do garnka i dokładnie wymieszać. Zupę doprawić do smaku pieprzem i solą. Wsypać koperek.

1 komentarz:

  1. Z przyjemnością informuję, że nominowałam Twój blog do zabawy Liebster Blog http://smakowitedania.blogspot.com/2012/11/liebster-blog.html
    Będzie mi miło, jeśli przyłączysz się do zabawy. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń