Menu

czwartek, 2 sierpnia 2012

Sałatka rybna

Składniki:


  • 40 dag filetów z soli
  • 1 l wody
  • 0,5 l mleka
  • 1 cytryna
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki mielonego białego pieprzu
  • 2 grejpfruty
  • 1 jabłko
  • pół ogórka
  • słoiczek marynowanych pieczarek
  • 10 dag krewetek
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu
  • 1 łyżeczka posiekanej bazylii
  • 1 łyżeczka posiekanego anyżku
  • 1 łyżeczka śliwowicy
Przyrządzenie:
  1. Filety pokroić w dużą kostkę.
  2. Wodę, mleko, skórkę cytryny i liście laurowe wstawić na zimno do gotowania. Gotować 3 minuty, po czym przyprawić i dodać rybę. Gotować na wolnym ogniu 12 minut, uważać, by nie doprowadzić do wrzenia.
  3. Wyjąć ryby delikatnie cedzakiem, odłożyć do ocieknięcia.
  4. Grejpfruty przekroić na pół, wyjąć miąższ i pokroić w kostkę.
  5. Umyty i nie obrany ogórek pokroić w cienkie plasterki, nie obrane jabłko pokroić na małe kawałki.
  6. Pieczarki odsączyć i pokroić na cienkie paseczki.
  7. Wszystkie składniki wymieszać wraz z krewetkami w dużej misce.
  8. Majonez z jogurtem, posiekanymi ziołami i śliwowicą dokładnie ubić, polać sałatkę i odstawić ją do schłodzenia.

2 komentarze:

  1. wolę zdecydowanie tilapię ;)
    pozdrawiam,
    Szana
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. zapraszam na konkurs , który właśnie rozpoczął się na moim blogu. Do wygrania zestaw ceramicznych noży. Pozdrawiam i miłego wieczorku życzę.
    http://wmojejmalutkiejkuchni.blogspot.co.uk/2012/07/konkurs-kolorowy.html

    OdpowiedzUsuń