Menu

czwartek, 16 sierpnia 2012

Sałatka egzotyczna

Składniki:
  • 6 plastrów ananasa z puszki
  • 1 l wody
  • 10 dag cukru
  • 1 mały melon
  • 1 grejpfrut
  • 1 pomarańcza
  • 2 papryki czerwone marynowane
  • 2 papryki zielone marynowane
  • 15 dag pieczarek
  • 10 dag krewetek
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cytryna
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 10 dag czarnych oliwek
Przygotowanie:
  1.  Ananasa pokroić w małą kostkę, melon i pomarańczę obrać i pokroić w kostkę. Obranego grejpfruta sparzyć, usunąć błonkę i pokroić w kostkę.
  2. Papryki odsączyć i pokroić w cienkie paseczki.
  3. Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić.
  4. Z soku z cytryny, drobno pokrojonej cebuli, soli, pieprzu i oliwy z oliwek zrobić sos sałatkowy.
  5. Do dużej salaterki włożyć owoce, krewetki, pieczarki i paprykę.
  6. Polać sosem sałatkę i dokładnie wymieszać. Na wierzch wrzucić oliwki.
  7. Wstawić na 30 minut do lodówki, rozłożyć na talerze, posypać papryką i serwować na zimno.

2 komentarze:

  1. to moje klimaty sałatkowe:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będę mieć to na uwadze i w przyszłości skomponuje coś podobnego :)

      Usuń