Menu

czwartek, 16 sierpnia 2012

Nadziewane ziemniaki

Składniki:
  • 6 ziemniaków podobnej wielkości
  • 60 dag pieczarek
  • 1 łyżka stołowa tłuszczu roślinnego
  • pietruszka 
  • majeranek
  • 3 dag masła
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki dokładnie umyć i oczyścić, pozostawić do obeschnięcia, następnie zawinąć w folię aluminiową. Położyć na blachę do ciast.
  2. Włożyć na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 250 stopni.
  3. W tym czasie umyć pieczarki, pokroić w cienkie plastry i lekko poddusić na tłuszczu roślinnym. Posypać drobno posiekanymi ziołami, jeszcze raz dobrze wymieszać i udusić.
  4. Wyciągnąć ziemniak z folii, rozpołowić i starannie wydrążyć łyżeczką. Do połówek ziemniaków włożyć nadzienie pieczarkowe, przybrać płatkiem masła i krótko zapiec w gorącym piekarniku w temperaturze 180 stopni. Wyłożyć na półmisek, można podawać z zieloną sałatą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz