Menu

środa, 22 sierpnia 2012

Chłodnik ogórkowy

Składniki:
  • 3 kubki jogurtu
  • 200 ml wody
  • 20 dag ogórków
  • 4 dag rodzynek 
  • 1 łyżeczka sproszkowanego kminku
  • 4 łyżki siekanego szczypiorku
  • 2 łyżki pietruszki
  • 2 jaja
  • 4 krople tabasco
  • sól i pieprz
Przygotowanie:
  1. Jogurt przełożyć do dużej miski, dokładnie wymieszać z wodą na gładką masę. Doprawić do smaku sosem tabasco, kminkiem, solą i pieprzem.
  2. Ogórka obrać  i pokroić w małą kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do masy jogurtowej.
  3. Rodzynki, szczypiorek i pietruszkę drobno posiekać, dodać do jogurtu.
  4. Jajka ugotowane na twardo obrać, przetrzeć przez drobne sito i wymieszać z chłodnikiem.
  5. Odstawić do lodówki na pół godziny. Przed podaniem przełożyć do miseczek i udekorować.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz