Menu

niedziela, 29 lipca 2012

Faszerowana pieczeń z mostka cielęcego

Składniki:
- 1 kg mostku cielęcego bez kości
- 15 dag liści szpinaku
- 10 dag kopru włoskiego
- 1 bułka
- cebula
- 5 dag orzechów włoskich
- pęczek pietruszki
- gałązka melisy cytrynowej
- 3 jaja
- 2 łyżki oleju
- 2 dag masła
- 250 ml rosołu z wołowiny
- 5 ml białego wina
- sól i pieprz
- gałka muszkatołowa, estragon, rozmaryn, majeranek
Przygotowanie: 
Naciąć mięso tak by powstała kieszeń. Posolić i popieprzyć mięso od wewnątrz i na zewnątrz. Szpinak opłukać, koper rozdrobnić. Obgotować przez 3 minuty w osolonej wodzie, odlać wodę i dobrze odsączyć. bułkę pokroić i namoczyć. Posiekaną cebulę i melisę zmiksować ze szpinakiem i koprem włoskim. Masę połączyć z jajami i dobrze wyciśniętą bułką. Posiekaną pietruszkę oraz orzechy włoskie dobrze ze sobą wymieszać i doprawić pozostałymi ziołami i przyprawami. Napełnić masą kieszeń w mięsie i zaszyć ją. Posmarować pieczeń olejem, natrzeć rozmarynem i estragonem. Rozgrzać masło i olej w brytfannie i opiec mięso ze wszystkich stron. Podlać rosołem i winem, sos doprawić i piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok 1 godzinę. Od czasu do czasu polewać sosem spod pieczeni. Usunąć nici z pieczeni, pokroić w plastry.

1 komentarz: