- 1 kg karkówki
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- cebula
- 1 szklanka piwa ( u mnie Browar Czarny Kot - czarna porzeczka )
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki majeranku
Wykonanie:
Karkówkę umyć i osuszyć. Ząbki czosnku, majeranek i sól utrzeć w moździerzu, papką natrzeć karkówkę. włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Karkówkę włożyć do naczynia żaroodpornego i piec w 190 stopniach około godzinę, po tym czasie zalać piwem dodać ziele i liście laurowe, pokrojoną cebulę i dalej piec godzinę. Po upieczeniu pozwolić karkówce odpocząć i pokroić według własnego upodobania. Płyn można zagęścić śmietanką, aby powstał sos.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz