Menu

poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Naleśniki z farszem mięsno warzywnym

Składniki:

  • 1 cebula
  • 500 g pieczarek
  • 450 g fileta z piersi kurczaka (lub mielonego mięsa drobiowego)
  • 1 papryka
  • 2 marchewki
  • 1 mała cukinia
  • 2 pomidory
  • 4 suszone pomidory
  • oregano, bazylia
  • pieprz i sól
  • ząbek czosnku
  • plastry sera żółtego ( tyle ile naleśników)
Naleśniki wg swojego ulubionego przepisu lub :

  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki wody gazowanej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Wykonanie:
Farsz:
Cebulę obrać i pokroić w kostkę, marchewkę również obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę podsmażyć na patelni, do momentu aż się zeszkli, dodać marchewkę i pokrojone w plastry pieczarki, smażyć na małym ogniu. Cukinię obrać i pokroić w drobniutką kostkę, dodać do smażących się warzyw. Po 15 minutach paprykę i pomidory dokładnie umyć i pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię. Dodać zmielone mięso lub drobniutko pokrojone. Dodać przyprawy oraz pokrojone drobno pomidory suszone i wyciśnięty czosnek. Przykryć i dusić w międzyczasie mieszając. Jeśli warzywa puściły za mało soku można dolać trochę wody. po 15 minutach jeśli nadal jest wody odkryć i trzymać na ogniu aż woda wyparuje. 
Naleśniki:
Wszystkie składniki na naleśniki zmiksować na gładką masę. Smażyć na oleju. Moja patelnia jest dosyć duża, wyszło ok 14 -16 naleśników.

Na usmażony naleśnik nałożyć plaster żółtego sera, na to farsz i szybko zawinąć, postępować tak aż do wyczerpania się ciasta i farszu.

Przepis ten można wykonać również bez mięsa. Także będzie pyszne :) 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz