Menu

sobota, 19 października 2013

Pizza wiejska na cienkim spodzie

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie drożdży instant
  • 1/4 łyżeczki soli
Na wierzch
  • 1/2 słoika Lutenicy Premium Rosa
  • 1 czerwona papryka
  • 5 łyżek kukurydzy z puszki
  • 25 dag pieczarek
  • 2 mniejsze cebule
  • 1 pojedyncza pierś kurczaka
  • 10 dag szynki 
  • 10 dag sera żółtego
  • 1 małe pęto kiełbasy ( ok. 10-15 dag) 
  • vegeta do smaku
  • 1 łyżka suszonej bazylii 
  • przyprawa gyros
  • olej do smażenia
Wykonanie:
2 szklanki mąki wymieszać z drożdżami i wlać wodę. wymieszać dobrze i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. ( Jeśli drożdże są świeże to rozrobić je z wodą i 1 szkl. mąki, później dosypać kolejną szklankę i wyrobić, odstawić do wyrośnięcia w cieple).
Cebulę obrać i pokroić w plastry. Wrzucić na patelnię i podsmażać na małym ogniu. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Dorzucić do cebuli, posypać vegetą i podsmażać do czasu, gdy cały płyn wyparuje. Od czasu do czasu mieszając.
Kiełbasę pokroić w plastry i zrumienić na patelni, na której smażyły się pieczarki, bez oleju. Zdjąć z patelni.
Pierś umyć i pokroić w plasterki. Obtoczyć w przyprawie gyros i smażyć na oleju na rumiano.
 Pół szklanki mąki wysypać na stolnicę, wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto i rozwałkować. Wyłożyć na wyłożoną papierem formę z piekarnika. Wstawić o nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiekać 5 minut. Po tym czasie ciasto równomiernie wysmarować Lutenicą i posypać rozkruszoną w rękach bazylią. Rozsypać kukurydzę.Wyłożyć pieczarki z cebulą, na to kiełbasę, kurczak i pokrojoną w paski szynkę.
Na koniec całość wyłożyć oczyszczoną i pokrojoną w paski papryką. Wstawić do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie na wierzch posypać starty ser, wstawić do piekarnika na chwilę, aż ser się rozpuści. Gotowe. 
Zamiast Lutenicy można użyć koncentratu pomidorowego, ale to nie będzie już ten sam wspaniały smak i aromat. :)

1 komentarz: