Menu

czwartek, 21 marca 2013

Pasztet z czerwonej soczewicy i marchewki z jajkiem

Potrawa w sam raz na wielkanocny stół. Przepis znalazłam w ciekawej gazetce z Biedronki, troszkę go zmieniłam i wyszło pyszne.


Składniki::
  • 200g soczewicy czerwonej (u mnie Lestello)
  • 5 marchewek
  • 2 jajka do masy
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 łyżka czerwonej papryki słodkiej (np. Marsyl)
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
Wykonanie:
Soczewice ugotować na papkę (ok. 30 minut), po tym czasie odsączyć z nadmiaru wody. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno posiekać i smażyć na oleju, na średnim ogniu ok. 10 minut. Doprawić solą, pieprzem, papryką i czosnkiem i smażyć jeszcze chwilę. Przełożyć do soczewicy i wymieszać razem z jajkami i marchewką. Na dnie podłużnej foremki ułożyć na środek ugotowane na twardo i obrane jajka. Na jajka ostrożnie przełożyć masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez około 50 minut.

Produkty wykorzystane:


6 komentarzy: