Menu

poniedziałek, 25 marca 2013

Panna Cotta z konfiturą truskawkową

Składniki:

  • 200 ml śmietanki kremówki 36%
  • 2,5 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/.3 szklanki gorącej wody
  • konfitura truskawkowa Babuni Stovit
 


Wykonanie:
Śmietankę i mleko podgrzewać, wsypać cukier. Mieszać. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Gdy mleko będzie bardzo gorące ( nie wrzące) dodać żelatynę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Nie gotować. Gotowy płyn przelać do salaterek i odstawić do ostygnięcia. Gdy deser będzie chłodny włożyć go do lodówki do czasu aż całkowicie stężeje. Po wyjęciu z lodówki pojemniczki ostrożnie włożyć na chwilę do gorącej wody, aby łatwiej wyjąć deser. Deser przełożyć dnem do góry na talerzyk i na wierzchu położyć konfiturę.



6 komentarzy: