A teraz pora na zapowiedziane oponki z białym serem, pyszne, pulchne i okrąglutkie :)
Składniki:
1 łyżeczka octu
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka sody
300g sera białego
śmietana 12% 180g
3 żółtka
cukier puder
Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnice, wymieszać z sodą, dodać ser i pozostałe składniki. Idąc za radą mojej mamy nie dodaje cukru, ponieważ sprawia że ciasto jest "ciężkie" i oponki nie są pulchne i mogą nie rosnąć. Zagnieść dobrze ciasto. Rozwałkować na grubość około 1 cm. Szklanką wycinać kółka, można zostawić całe, ale lepiej wycinać małe kółeczka w środku, np. zakrętką. Malutkie kółeczka można usmażyć, albo również można znów zagnieść. Smażyć na głębokim oleju na rumiano. Po usmażeniu wyłożyć na papier, aby wsiąkł w niego nadmiar tłuszczu. Z racji, że oponki są bez cukru, jeszcze gdy są bardzo ciepłe obtaczam je w cukrze pudrze z obu stron.
Marzę o takich oponkach jak Twoje :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Basia
Basiu robi się je bardzo szybko, więc polecam :)
UsuńOch wspaniałe:)
OdpowiedzUsuńDziękuję, ładnie wyglądają i wspaniale smakują :)
OdpowiedzUsuńJuż mam je robić i zawsze coś mi wypadnie, a taki mam smak na nie ;)
OdpowiedzUsuńJa jak mam ochotę na coś, to choćby się waliło i paliło muszę to zrobić... kiedyś zachciało mi się gołąbków...robiłam do 1 w nocy :)
UsuńMi akurat mama zrobiła i przyznam są BOSKIE !
OdpowiedzUsuńNIGDY nie jadłem nic słodszego polecam ludzie na prawdę :D
Dziękuję :) Cieszę się, że smakowały :)
UsuńSmakowicie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńMniam:)
OdpowiedzUsuńJeszcze tak dobrych nie jadłaam bez cukru są przepyszne
OdpowiedzUsuńOd kiedy pamiętam mama wpajała mi, że oponki najlepsze bez cukru w cieście, bo wchłaniają mniej tłuszczu i są lżejsze :)
Usuńa ile Ci wychodzi oponek z tego przepisu??
OdpowiedzUsuńNie pamiętam ile wyszło, ale coś koło 30.
UsuńCzy cukier waniliowy, który jest w przepisie dodaje Pani?
OdpowiedzUsuńWaniliowy tak, dodaję.
Usuń