Menu

wtorek, 13 listopada 2012

Oponki z białym serem

 A teraz pora na zapowiedziane oponki z białym serem, pyszne, pulchne i okrąglutkie :)
Składniki:
2,5 szklanki mąki
1 łyżeczka octu
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka sody
300g sera białego
śmietana 12% 180g
3 żółtka
cukier puder

Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnice, wymieszać z sodą, dodać ser i pozostałe składniki. Idąc za radą mojej mamy nie dodaje cukru, ponieważ sprawia że ciasto jest "ciężkie" i oponki nie są pulchne i mogą nie rosnąć. Zagnieść dobrze ciasto. Rozwałkować na grubość około 1 cm. Szklanką wycinać kółka, można zostawić całe, ale lepiej wycinać małe kółeczka w środku, np. zakrętką. Malutkie kółeczka można usmażyć, albo również można znów zagnieść. Smażyć na głębokim oleju na rumiano. Po usmażeniu wyłożyć na papier, aby wsiąkł w niego nadmiar tłuszczu. Z racji, że oponki są bez cukru, jeszcze gdy są bardzo ciepłe obtaczam je w cukrze pudrze z obu stron. 



16 komentarzy:

  1. Marzę o takich oponkach jak Twoje :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu robi się je bardzo szybko, więc polecam :)

      Usuń
  2. Dziękuję, ładnie wyglądają i wspaniale smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już mam je robić i zawsze coś mi wypadnie, a taki mam smak na nie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jak mam ochotę na coś, to choćby się waliło i paliło muszę to zrobić... kiedyś zachciało mi się gołąbków...robiłam do 1 w nocy :)

      Usuń
  4. Mi akurat mama zrobiła i przyznam są BOSKIE !
    NIGDY nie jadłem nic słodszego polecam ludzie na prawdę :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze tak dobrych nie jadłaam bez cukru są przepyszne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od kiedy pamiętam mama wpajała mi, że oponki najlepsze bez cukru w cieście, bo wchłaniają mniej tłuszczu i są lżejsze :)

      Usuń
  6. a ile Ci wychodzi oponek z tego przepisu??

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy cukier waniliowy, który jest w przepisie dodaje Pani?

    OdpowiedzUsuń