Menu

wtorek, 30 października 2012

Sernik pod kokosowa pierzynką

Składniki:
Spód:
  • 20 dag mąki
  • pół szklanki cukru
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół kostki margaryny
  • 2 łyżki śmietany
Ze wszystkich składników dobrze zagnieść ciasto. Rozwałkować i wyłożyć na prostokątnej formie wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Ponakłuwać ciasto widelcem.

Masa serowa:
  • 1 kg sera
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • budyń śmietankowy
  • 1 szklanka cukru
  • 25 dag margaryny
Pierzynka:
  • 2 białka
  • wiórki kokosowe
  • 3 łyżki cukru

Masło i żółtka ubić mikserem na gładką masę, dodając stopniowo cukier. Ubić do białości.Dodawać małymi partiami zmielony ser. Dodać budyń i proszek do pieczenia. Z białek ubić pianę i delikatnie połączyć z masą serową. Masę wyłożyć na ciasto. Piec ok. godziny. Białka ubić z cukrem na sztywno, wsypać wiórki kokosowe i wyłożyć delikatnie na ser. Można jeszcze posypać wiórkami, piec jeszcze przez 20-30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz