Menu

wtorek, 14 sierpnia 2012

Zupa rybna

Składniki:
  • 1 mały dorsz
  • 1 mały szczupak
  • 2 pory (biała część)
  • 2 małe ziemniaki
  • 1 pęczek pietruszki
  • 2 dag masła
  • 3 łyżki stołowe słodkiej śmietany
  • 1 żółtko
  • sól i pieprz
 Przyrządzenie:
  1. Ryby wypatroszyć i również starannie wymyć pod bieżącą wodą.
  2. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, por oczyścić, opłukać i pokroić w cienkie paski.
  3. Masło roztopić na patelni, nie rumienić, dodać pora i ciągle mieszając odparować. Następnie zalać litrem gorącej wody, przyprawić i zagotować.
  4. Dodać ryby, ziemniaki w kostkach oraz opłukaną pietruszkę. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 25 minut.Wyjąć ryby z zupy i dokładnie wyfiletować, pokroić na małe kawałki i odstawić.
  5. Zupę przetrzeć przez sito i ponownie zagotować., zaciągnąć śmietana oraz roztrzepanym żółtkiem, przyprawić do smaku. Dodać kawałki ryb, podgrzać, nie doprowadzając do wrzenia. Posypać posiekaną pietruszką i od razu podawać.



2 komentarze:

  1. Bardzo lubię zupę rybną:) Ja robię z dodatkiem koperku:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następnym razem tak zrobię, z dodatkiem koperku :)

      Usuń