Menu

sobota, 18 sierpnia 2012

Ryż Britta Parboiled z gruszkami i cynamonem.

Dziś, w ramach testowania, sięgnęłam po ryż Britta Parboiled. Idealny do deseru dla dzieci, gdyż dzięki specjalnemu preparowaniu termicznemu zachowuje wewnątrz ziarna witaminy i składniki odżywcze. Zaletą tego ryżu jest to, iż jest on sypki. Potwierdzam, gdyż chcąc uzyskać ryż w foremce, troszkę mi to nie wyszło ;), ale do innych dań, w których istotne jest to, żeby ryż się nie kleił ten polecam w 100%. Ryż nie wymaga długiego gotowania, po czasie jaki zaproponowano na opakowaniu tj. 16 min, jest on idealnie miękki i puszysty, bez chrupiących ziarenek. Podczas gotowania nabiera delikatny złocisty odcień.

Wartość odżywcza w 100 g :
Wartość energetyczna: 1440 kJ / 344 kcal
Białko: 6,8 g
Węglowodany: 77,7 g
Tłuszcz: 0,6 g



Ryż ten idealnie nadaje się do sałatek, potraw z warzyw, gotowanych oraz smażonych ryb, a także do wszelkiego rodzaju pieczeni. Ja wykorzystałam ten ryż do deseru dla dzieci, jest on idealny do tego dania.


Składniki:
  • 1 saszetka ryżu Britta Parboiled
  • 0,5 szklanki mleka
  • 50 dag gruszek
  • 3 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu dodając do osolonej wody mleko. Gruszki obrać i pokroić na cząstki, usuwając gniazda nasienne. Usmażyć w rondelku wraz z cukrem. Pod koniec wsypać cynamon. Ugotowany i odsączony ryż wysypać na wyłożonych na talerzu gruszkach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz