Menu

niedziela, 29 lipca 2012

Placek po węgiersku

Składniki:
Placek ziemniaczany:
1 kg ziemniaków
3 łyżki mąki
1 jajko
1 cebula
sól i pieprz
szczypta kwasku cytrynowego
Sos:
50 dag łopatki wieprzowej bez kości
1 kostka rosołowa
1 kosteczka ostrej papryki (Knorr)
1 papryka czerwona
1 cebula
2 łyżki mąki
20 dag pieczarek 
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżki mąki
śmietana
sól i pieprz
Przygotowanie:

  1. Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce. Dodać mąkę, jajko, kwasek i dokładnie wymieszać. Doprawić pieprzem i solą. Smażyć duże placki na rozgrzanym oleju.
  2. Mięso umyć i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju z kostką rosołową. Wrzucić do rondelka. 
  3. Pieczarki i cebulę pokroić w półplasterki.Podsmażyć na patelni. Dodać umytą i pokrojoną w paseczki paprykę. 
  4. Całość wrzucić do rondelka z mięsem. Zalać wodą i dusić około 20 min aż mięso będzie miękkie. Dodać koncentrat i przyprawy. 
  5. Pod koniec gotowania sos zagęścić rozpuszczoną w wodzie mąką. Sos powinien być dosyć gęsty. 
  6. Podawać z plackiem polanym wewnątrz gęstą zawartością sosu i złożonym na pół. Wierzch polać sosem i śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz