piątek, 26 października 2018

Sałatka gyros - warstwowa

Składniki:

  • pół puszki kukurydzy
  • 1 duża czerwona papryka
  • 5 ogórków konserwowych ( ja użyłam bardzo smacznych ogórków Dworek 1905 z liściem dębu i wiśni, które są idealnie kruche a zarazem twarde)
  • mała główka kapusty pekińskiej
  • 1 cebula czerwona
  • dwa ząbki czosnku
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżki majonezu
  • ketchup
  • sól i pieprz do smaku
  • mieszanka przypraw do gyrosa, według mnie najlepsza kebab-gyros Prymat
  • ok 60 dag piersi kurczaka
Wykonanie:
Kapustę pokroić w drobne paseczki. Paprykę, ogórki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę. posypać przyprawą i odstawić na minimum trzydzieści minut. Obsmażyć z każdej strony., ostudzić. Na dnie szklanej misy ułożyć część kapusty ( można uprzednio podzielić na 3 części ). Następnie na kapustę wysypać połowę kukurydzy, papryki, ogórków i na końcu filetów. Polać ketchupem, nie musi być bardzo gęsto. Powtórzyć zaczynając znów od kapusty i tym razem kończąc znów na kapuście. Wymieszać śmietanę i majonez, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posolić i popieprzyć do smaku. Całość wylać na wierzch sałatki. Dodatkowo finezyjnie polać ketchupem.



























  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz