czwartek, 30 stycznia 2014

Sałatka z pesso z brokułami i kurczakiem


Pesso to produkt zbożowy nowej generacji, wytwarzany wyłącznie z surowców naturalnych. Teraz szybko i wygodnie przyrządzisz zdrowy posiłek. Wystarczy zalać wrzątkiem lub zimną wodą, aby po kilku minutach rozkoszować się smakiem potrawy. Ten beztłuszczowy makaron instant stanowi bowiem zamiennik kaszy, ryżu, czy też makaronu do gotowania. Doskonale nadaje się do przyrządzania śniadań (zupy mleczne), jak również daniach obiadowych- smakuje wyśmienicie w połączeniu z sosami czy mięsem. Stanowi również bazę do sporządzania różnego rodzaju sałatek.


Składniki:

  • 1 opakowanie Pesso pszenno-gryczane lub kaszę kuskus
  • 450 dag brokułów
  • 50 dag kurczaka
  • przyprawa do gyrosa
  • puszka kukurydzy
  • 1 papryka
  • sól i pieprz
Wykonanie:
Pesso przygotować według przepisu na opakowaniu. Brokuły podzielić na małe różyczki. Paprykę pokroić w większą kostkę. Warzywa gotować na parze przez 15 minut (lub też ugotować w wodzie, tak aby się nie rozgotowały). Kurczaka pokroić w kostkę przyprawić dobrze przyprawą. Ugotować na parze lub usmażyć na małej ilości oleju. Ja w dolnym pojemniku parowaru ułożyłam kurczaka a na drugiej warzywa, gotowałam przez 20 minut. Ostudzić. Wszystkie składniki dobrze wymieszać i doprawić pieprzem i solą. 

środa, 29 stycznia 2014

Sałatka z buraczków z jajkiem i serkiem wiejskim

Składniki:


  • 1 kg buraków
  • 4 jajka
  • 2 serki wiejski
  • sól i pieprz
Wykonanie:
Buraki obrać pokroić w większą kostkę i ugotować na parze, przez ok. 15 minut lub ugotować w wodzie całe buraki a później obrać i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo. Buraki ostudzić wrzucić do misy doprawić pieprzem i sola, jajka podzielić na ćwiartki lub w większą kostkę i ułożyć na buraczkach. Wyłożyć serki wiejskie. Całość można od razu podać na stół lub wcześniej wymieszać i podać.

wtorek, 28 stycznia 2014

Szybki deser waniliowo-czekoladowo-bananowy


Bardzo szybki deser lub też przekąska na kolację czy śniadanie.



Składniki na 2 porcje:

  • 2 desery o smaku czekoladowym Alpro
  • 2 desery o smaku waniliowym Alpro
  • 2 banany
Wykonanie:
Banany obrać i pokroić w plastry. Połowę deseru ciemnego wylać do salaterki, wyłożyć kilka plasterków banana, potem jasny deser i znów banany. I powtórzyć. Na jeden deser przypada 1 banan i po jednym deserze ciemnym i jasnym. 


poniedziałek, 20 stycznia 2014

Sałatka z kurczakiem i warzywami na parze


Kolejna bardzo zdrowa sałatka, która jest pożywa a zarazem lekkostrawna. Może być podawana zarówno na zimno z jogurtem naturalnym jak i na ciepło z dodatkiem ulubionego dressingu.

Składniki:

  • opakowanie mieszanki mrożonych warzyw (kalafior, brokuły, marchewka) lub 450 g świeżych warzyw
  • 50 dag piersi z kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 opakowanie pesso Wodzisław
  • pieprz i sól
Wykonanie:
Kurczaka przekroić na pół i ułożyć na dolnej półce parowaru. Warzywa wysypać na wyższą półkę parowaru. Przykryć i od momentu zagotowania się wody parować 15-20 minut. Ostudzonego kurczaka pokroić w kostkę, wrzucić do misy razem z warzywami. Paprykę umyć, oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Pesso przygotować według przepisu na opakowaniu. Dodać do warzyw i kurczaka. Całość wszystko wymieszać, doprawić pieprzem i niewielką ilością soli. Można podawać na ciepło lub zimno. 

środa, 15 stycznia 2014

Rolada szpinakowa z łososiem

Składniki:



  • 450 g szpinaku rozdrobnionego mrożonego
  • 200 g wędzonego łososia
  • 135 g serka śmietankowego
  • 170 g chrzanu śmietankowego Fructos K&K
  • 4 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
Wykonanie:
Szpinak rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody na sicie. Dodać sól i pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać żółtka i dobrze wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do masy szpinakowej i delikatnie wymieszać. Masę wylać na dużą blachę (36x44) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15-20 minut. Wyjąć i pozostawić do ostudzenia. Serek wymieszać dobrze z chrzanem i rozsmarować na wystudzonym blacie szpinakowym. Łososia ułożyć na brzegu blatu lub rozłożyć równomiernie po całym blacie. Całość zawinąć w roladę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodóki na kilka godzin. Przed podaniem pokroić w plastry.

niedziela, 12 stycznia 2014

Sałatka z soczewicą i kuskusem

Przepis na tą sałatkę wymyśliłam tak na szybko, ale mimo to smakuje bosko. Jest bardzo zdrowa , sycąca, lekkostrawna a do tego zawiera mnóstwo witamin.

Składniki:



  • 20 dag soczewicy zielonej
  • 1 szklanka kuskus Kupiec
  • pęczek rzodkiewek
  • 1 kawałek pora ok 5 cm
  • 1 papryka
  • 1 pomidor
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka majonezu (opcjonalnie)
  • 1 mały kubek jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki chrzanu śmietankowego Fructos K&K
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Soczewice wypłukać i ugotować w osolonej wodzie, uważając aby się nie przegotowała. Ostudzić, wrzucić do misy. Kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu. Warzywa umyć. Pomidor i paprykę pokroić w drobną kostkę, pora i natkę drobno posiekać. Rzodkiewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystko wrzucić do misy. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Jogurt wymieszać z chrzanem i majonezem i dodać do sałatki. Jeszcze raz wszystko dobrze wymieszać. Gotowe !

piątek, 10 stycznia 2014

Sałatka jarzynowa

Chyba najpopularniejsza sałatka, przygotowywana na każde święta w domach większości Polaków. Bardzo smaczna i pożywna :) Sałatka jarzynowa na Górnym Śląsku jest znana pod nazwą szałot, a dla mnie to po prostu sałatka jarzynowa :) 

Składniki:

  • 5 ogórków kwaszone Fructos K&K
  • 1/2 pora
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka groszku 
  • 1 jabłko
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 5 łyżek majonezu
  • 3 ziemniaki 
  • 2 ogórki konserwowe
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Marchewki, pietruszkę, seler i ziemniaki umyć, ugotować. Warzywa ostudzić, obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać pokrojone w kostkę jajka, jabłko, ogórki. Całość wymieszać. Groszek i kukurydzę osączyć, dodać do sałatki. Doprawić solą i pieprzem. Polać majonezem i delikatnie wymieszać. Można ozdobić pietruszką.

Produkty wykorzystane:



środa, 8 stycznia 2014

Makowiec

Składniki na ciasto:

  • 50 dag mąki
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 kostki margaryny
  • 5 dag drożdży
  • szczypta soli
  • skórka otarta z cytryny
  • ciepłe mleko
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
  • 3 arkusze papieru do pieczenia
Składniki na masę makową:
  • 50 dag maku
  • 50 dag cukru
  • 3/4 szklanki wody
  • 10 dag rodzynków
  • 10 dag orzechów
  • 10 dag obranych migdałów
  • 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
Wykonanie:
  • Całe jajka ubić z cukrem i wanilią aż będą gęste i puszyste, stawiając miskę na garnku z wrzącą wodą. Drożdże z 1 łyżeczką mąki  i 1 łyżeczką cukru rozprowadzić ciepłym mlekiem (3/4 szklanki). Gdy podwoją objętość, wlać je do mąki razem z ubitymi jajkami i wyrabiać, dodając następnie stopione, ciepłe masło lub margarynę i cukier waniliowy. Jeśli trzeba wlać jeszcze trochę ciepłego mleka. Ciasto powinno być gęściejsze niż na zwykle drożdżowe ciasto. Dobrze wyrobione pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, podzielić na 3 części i rozwałkować każdy placek. Przygotować 3 arkusze pergaminu mniejsze o połowę niż placki i posmarować je masłem. Ciasto posypać mąką, rozłożyć masę makową niezbyt grubą warstwą, zwinąć małe strucelki, ułożyć je na brzegu papieru i zawinąć niezbyt mocno. Na obu końcach powinno pozostać przynajmniej po 10 cm wolnej przestrzeni papieru - ciasto rośnie wówczas tylko wzdłuż, strucelki są zgrabne. Ułożyć je na blaszce i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy wypełni się ciastem wolna przestrzeń na obu końcach, wstawić do średnio nagrzanego piekarnika (200 stopni) piec około 30 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche.

Masa makowa:
Dzień wcześniej zalać mak wrzątkiem. Nazajutrz dokładnie odsączyć na sicie i zemleć w maszynce dwukrotnie. Ugotować syrop z cukru, z wody i wanilii; od zawrzenia gotować do chwili gdy ostatnia kropla syropu spuszczona z łyżki ciągnie cieniutką niteczkę. Wsypać mak, od razu zestawić z ognia i wymieszać z bakaliami.

wtorek, 7 stycznia 2014

Piernik z miodem i marmoladą

Składniki:

  • 40 dag mąki
  • 25 dag miodu
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 10 dag masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej (startej lub kandyzowanej)
  • bakalie
  • marmolada
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, a następnie miód, mąkę oraz przyprawę korzenną. Pod koniec ucierania dodać bakalie, proszek do pieczenia oraz pianę z białek. Wszystko delikatnie wymieszać. Do wysmarowanej tłuszczem formy nałożyć ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około godziny.
Po upieczeniu ostudzić ciasto i podzielić na 3 części. Spód i środkowy blat posmarować marmoladą. Ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewą.


poniedziałek, 6 stycznia 2014

Naturalny Jogurt sojowy

Składniki:
1 l mleka sojowego Alpro Soya

1 mały jogurt naturalny


Do wykonania naturalnego jogurtu niezbędne jest nam urządzenie, w którym taki jogurt powstaje . Dostępne jest w sklepie internetowym redcoon.pl. To świetne urządzenie pozwala na przygotowanie wspaniałego jogurtu w warunkach domowych. Wystarczy kilka godzin i wiesz co jesz.


Severin JG 3519 to specjalne urządzenie do produkcji jogurtu w warunkach domowych. Jogurtownica utrzymuje przez cały czas działania jednakową temperaturę, około 40°C. W takim cieple bakterie najlepiej się rozmnażają. Po kilku godzinach możemy cieszyć się własnej roboty jogurtami. Posiada 14 osobnych pojemniczków o pojemności 150 ml każdy. Wyposażona została w otwieraną przezroczystą pokrywę. Lampka kontrolna znajduje się w przycisku włączania/wyłączania. 


Wykonanie:


Do każdego pojemniczka dodać łyżeczkę jogurtu naturalnego i zalać mlekiem.  Pojemniczki zakręcić i wstawić do urządzenia. Przykryć i nastawić na odpowiednią ilość godzin. To mój eksperyment, ale na szczęście udany :) Śmiało mogę powiedzieć że z mleka sojowego też da się zrobić jogurt naturalny.Mleko można wcześniej podgrzać aby skrócić czas przygotowania jogurtu do 5 h, jeśli użyjemy zimnego mleka "produkcja" jogurtu zajmie 9 h. Po tym czasie do jogurtu można dodać owoce, musli lub co tylko lubicie :)