środa, 14 listopada 2012

Tarta z roszponką

Składniki

ciasto

  • mąka żytnia razowa  2 szklanki (np. Młyny Stoisław)
  • margaryna 1/2 kostki
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • jajko 1 sztuka
  • sól 1/2 łyżeczki

nadzienie

      • roszponka opakowanie Fit&Easy lub 10 dag
  • pomidor 1 sztuka
  • ser mozzarella 1 kula
  • cebula 1/2 sztuki

pesto

  • koncentrat pomidorowy 2 łyżki (użyłam koncentratu z Ogródka Dziadunia)
  • bazylia 1 łyżeczka
  • oregano 1 łyżeczka

Sposób przyrządzenia

Składniki ciasta dobrze zagnieść. Ciasto wyłożyć do naczynia żaroodpornego, brzegi naczynia również wylepić ciastem, ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika i piec 15 minut w temperaturze 170 stopni. Zrobić pesto mieszając oregano i bazylię z koncentratem pomidorowym. Wysmarować ciasto. Na tym układać umytą i osuszoną sałatę. Pomidory pokrojone w plastry ułożyć na sałacie, posypać drobniutko pokrojoną cebulę. Doprawić solą. Wstawić ponownie do piekarnika na 15 minut. Ser pokroić w plasterki i wyłożyć na pomidorach. Piec do rozpuszczenia się sera.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz